ERDON Helyi hírek

2013.07.16. 13:38

Egyes helyett tízest kapott

A megyei tanfelügyelőség a napokban értesítette a szakminisztériumot arról, hogy meg kell változtatnia egy nyolcadikot végzett lánynak az országos felmérésen elért matematika eredményét.

A megyei tanfelügyelőség a napokban értesítette a szakminisztériumot arról, hogy meg kell változtatnia egy nyolcadikot végzett lánynak az országos felmérésen elért matematika eredményét.

Az ügy úgy derült ki, hogy köröskisújfalusi nyolcadikot végzett diákok szülei értesítették az egyik Bihar megyei hetilapot arról, hogy egy tanuló tízest kapott matematikából, ami szerintük már azért is furcsa, mert rajta kívül senki nem ért el tízest a köröskisjenői iskolában, ahol az említett falu diákjai tanulnak, a diáklány pedig, akiről syó van, ráadásul soha nem jeleskedett matematikából, még az előkészítő órákra sem jött el.

A hetilap arról számol be: amikor kitöltötték az opciókat tartalmazó listát, a szülők jelezték a köroskisjenői iskola tanárainak, hogy szerintük valami hiba csúszott a lány dolgozatának elbírálásába, de, mint később elmondták, „a tanárok csak a vállukat vonogatták, azt mondták, nekik nem áll módjukban megváltoztatni a jegyet”. Állítólag hasonlóképpen reagált Mariana Baicu is, a köröskisjenői iskola igazgatója is, aki csak azt hangsúlyozta, hogy ő nem tehet semmit, akár érdemszerű az említett jegy, akár nem.

Végül a hír eljutott a tanfelügyelőségre is, minek következtében Daniel Negrean főtanfelügyelő kérte a dolgozat újrajavítását. Ennek nyomán derült ki: valójában a lány egyetlen feladatot sem oldott meg matematikából és igazából nem tízest, hanem egyest érdemelt. S hogy mi történt? Állítólag az egyik javító tanár tíz pontot diktált, de aki írta, úgy értette, hogy a jegy maga tízes (a tízeshez száz pontot kellett volna teljesíteni). Kérdésünkre a főtanfelügyelő elmondta: a javító tanárok esetében mindenképp csak figyelmetlenség történt, nem volt szándékos az elírás. Viszont, tette hozzá, az iskolaigazgatónak nem kellett volna annyiban hagynia a dolgokat, hiszen valószínűleg ismerte a diáklány képességeit. Még nem tudni, számára mik lesznek ennek az ügynek a következményei. „Szerencsére a módosítást időben hajtottuk végre, így a számítógépes elosztáskor már helyesen volt feltüntetve a jegy” - tette hozzá Daniel Negrean.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!