ERDON Helyi hírek

2013.07.20. 10:56

Az alkotó fotógráfus

A tényekre alapozó megfigyelések bizonyítják, a fotó kiállításoknak, van a legnagyobb látogatottsága, amit a digitális technika elterjedése, csak növel. Ma már mondhatni, mindenki fényképez, hiszen a mobiltelefonok fejlődése ezt megkönnyíti. Mégis valóban tartalmas mondanivalót is hordozó fotókiállítás nagyon kevés.

A tényekre alapozó megfigyelések bizonyítják, a fotó kiállításoknak, van a legnagyobb látogatottsága, amit a digitális technika elterjedése, csak növel. Ma már mondhatni, mindenki fényképez, hiszen a mobiltelefonok fejlődése ezt megkönnyíti. Mégis valóban tartalmas mondanivalót is hordozó fotókiállítás nagyon kevés.

Rendkívül érdekes és értékes Szabó Ferenc kiállítása, melyen 100 fényképet állított ki a kolozsvári Octavian Goga Megyei Könyvtár előcsarnokában.

A kiállítás megnyitóján Albu Mircea, az Art-Image elnöke, örömét fejezte ki, Szabó Ferenc visszatér Kolozsvárra fotókiállításával. A fotó kifejezi azt, amit a művész érez, be- mutat a képeiben. Azt szeretné, ha a kolozsvári fotóegyesület bővítené nemzetközi kapcsolatait, több ilyen jellegű kiállítást szervezzen.

Szabó Ferenc a kiállításával kapcsolatban elmondta, hogy az itt bemutatott fotók egy része a budapesti kiállításon is szerepelt. Ő magát nem tekinti fotóművésznek, hanem fotógráfus-alkotónak. Az alkotó átalakítja, módosítja művét. Gondolkodik, vizuálisan miként fejezhető ki jobban a valóság általa fotózott szegmentuma. A legtöbb fotója grafikai elemet is tartalmaz.

A nagy sikernek örvendő kiállítás alkalmával Szabó Ferencet a fényképezés titkairól kérdeztem.

- Volt egy nagysikerű kiállításom januárban Budapesten, a III. Kerületi Kulturális Központban. Ennek híre ment. Ezt megtudta a kolozsvári fotósok mentora, Mircea Albu mérnök. Tőle kaptam a meghívást a fotókiállításra, mely megdobogatta a szívem, kiállítani hajdani városomban. Számomra megtiszteltetés, hiszen azelőtt sok fotókiállítás rendszeres kiállítója voltam. Ma is aktívan fényképezek, és ezen a kiállításon 45 olyan kép van, amit a közelmúltban készítettem.

Kolozsvári ember, bárhova is kerül, ettől a várostól, lelkileg nem tud elszakadni. Nem is kell. Ez a kiállítás engem arra sarkallt, hogy megmutassam, milyen helyen, stádiumban, állok a fotózás területén.

- Képeiden érződik, uralod a fotóművészet nyelvezetét, mely internacionális, egyetemes jellegű. A kiállításon érződik, napra készen, tudod mi az, amit érdemes a körülötted levő világból rögzíteni. Hol is áll a modern fényképezés?

A Photoshop használata lehetővé teszi olyan hatások megfogalmazását, melyek a belső gondolkodásom jobb megértését eredményezik. De hiába rögzítek digitális technikával, a témával kapcsolatban előzetes ismeretem kell, legyen. Például a Fakopács című képem elkészítése előtt, meg kellett ismernem a fakopács szokásait, majd több mint három órát mozdulatlanul ülnöm ahhoz, hogy lefényképezzem.

- Kedvenc témáid?

Hajdani munkahelyemen rengeteg szép leányt fényképeztem, mert ezekből a fényképekből készültek el a reklámképek. Kozmetikai cikkeknek a csomagolása általában női portrét kér. Mivel a természet hozzám nagyon közel áll, sok olyan képet készítettem, amelyben azt a természeti szépséget akartam visszaadni, mely engem megfogott.

- Több évtizednyi tapasztalat után, a ma fiataljainak milyen tanácsot adnál a fotóművészettel kapcsolatban?

Nem a fényképezőgép számít, hanem az ember, aki a gép mögött van. Amikor egy fotós azt mondja, igyekszik kifejteni a témát, az elveszett. Az, fotóművész nem lehet. A fotóművész alkot. Nincs olyan kép, amely kifogástalan legyen. Bármely képen lehet valamit javítani. A fiataloknak azt tanácsolnám, mindent bátran fényképezzenek le. Ne szorítkozzanak csak egy témára. Mindent fotózni kell, ami idővel kitisztul. Soha ne törekedjenek arra, hogy élethűen adják vissza a világot, ez nem fotóművészet.

A fotóművésznek a körülötte levő világ felé egyéni mondanivalója van. Ezt akarja, képi formában megfogalmazva, rögzíteni.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!