ERDON Helyi hírek

2013.07.08. 12:47

A kormány törvénykezik a parlament helyett...

Hiába ígérte az USL pártszövetség (PSD, PNL, PC) a választások előtt azt, hogy felhagy azzal a gyakorlattal, amely szerint a kormány alkot normatívákat a parlament helyett, hatalomra kerülve ezt az ígéretét sem tartotta be.

Hiába ígérte az USL pártszövetség (PSD, PNL, PC) a választások előtt azt, hogy felhagy azzal a gyakorlattal, amely szerint a kormány alkot normatívákat a parlament helyett, hatalomra kerülve ezt az ígéretét sem tartotta be.

Nemhogy leépítené a központosítást, hanem egyre inkább központosít a kormányzó USL pártszövetség (PSD, PNL, PC), pedig a választások előtt nem ezt ígérte – erre is kitért nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila képviselő. A most zárult parlamenti ülésszakot összegző tájékoztatóján elmondta: „Az USL a választások előtt sokat beszélt a decentralizációról. Aztán mióta kormányra került, azóta sem tett semmit érte. Összesen nulla törvényt hozott, a központosítás lebontása érdekében, sőt, a központosítást még erősíti is”. Cseke például az elmúlt ülésszak során 5 törvényjavaslatban volt társszerző, ezek egy része épp a decentralizációról szól, a kormányoldal azonban ennek nem híve.

Az USL egy másik be nem váltott ígéretére is emlékeztetett: a pártszövetség többek között azt is ígérte, hogy visszaállítja a jogállamokban szokott gyakorlatot, vagyis azt, hogy a törvényhozó hatalom a parlament, a végrehajtó pedig a kormány. Ehhez képest változatlanul a a kormány alkot normatívákat a parlament helyett, az utóbbi pedig (ahol az USL kétharmados többséggel bír) többnyire csak rábólint ezekre, utólag.

A Balkán felé

Kitért a Bechtel-szerződés kormány általi felmondására is. Emlékeztetett: a sajtó egy része úgy tálalja ezt, mintha a kormány most bontotta volna fel az egészet, holott annak az egyik szakaszra vonatkozó része már évek óta semmi, s csak egy részét bontották fel végül most. Ráadásul az USL több tízmillió eurónyi kártérítést ad a Bechtelnek, és autópálya a mi környékünkön sem lesz - ahelyett, hogy még némi összeget felszabadítva megépíttette volna legalább a mi térségünkbeli szakaszt, amelyet össze lehetne kötni az európai sztrádával. Mindez Cseke szerint arra utal, hogy a PSD-PNL-kabinet nem akar Erdélyben komoly fejlesztéseket, hanem a Balkán felé fejleszti az úthálózatot is.

Emellett a kormányoldal elvetette például azt a másik kezdeményezését is, hogy vizsgálják felül a fogyatékkal élők helyzetével kapcsolatos előírásokat. Most – Cseke szerint is korrekt módon – nem kaphat szociális lakást az a fogyatékkal élő, akinek volt saját lakása, de eladta azt. A politikus jelezte: akkor van viszont gond, ha valaki eladja a lakását, s utána lesz fogyatékkal élő, mert aztán ekkor sem kaphat már szociális lakást. Ezen szeretett volna változtatni, de az USL – az előzetes ígéretek ellenére - ezt sem támogatta.

A most zárult parlamenti ülésszakon kifejtett tevékenységét összegezve egyébként elmondta még: 12 plénumbeli felszólalása volt, többek között az ellen tiltakozva, hogy a kormány összevonná az új, elektronikus személyiket és az egészségügyi kártyát. Ezzel ugyanis sérülne az orvosi titoktartás, s akár egy rendőr is értesülhetne arról, milyen egészségügyi gondja van egy polgárnak. Az USL újratárgyalta az ügyet, s végül ugyanúgy elérte, hogy megtörténjen az összevonás.

Cseke Attila amúgy 4 irodát működtet, Mihályfalván, Margittán, Berettyószéplakon és Belényesben. Itt összesen 8 audienciát tartott. A panaszok többsége a földtörvény alkalmazásával és a növekvő munkanélküliséggel kapcsolatos.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!