ERDON Helyi hírek

2013.07.01. 11:27

A 3. Közép-Európai Filmfesztivál díjazottjai

2013. június 24. és 28. között, a nem éppen kedvező gazdasági helyzet ellenére is, sikerült megtartani a 3. Medgyesi Közép-Európai Filmfesztivált (Medias Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”, A harmadik Európa). Mindez köszönhető annak, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem hajlandók feladni álmaikat. Hisznek az emberek közötti kommunikáció minél jobb kiépítésében, és egy olyan útban, mely egy jobb és teljesebb élet lehetőségét teremtheti meg.

2013. június 24. és 28. között, a nem éppen kedvező gazdasági helyzet ellenére is, sikerült megtartani a 3. Medgyesi Közép-Európai Filmfesztivált (Medias Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”, A harmadik Európa). Mindez köszönhető annak, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem hajlandók feladni álmaikat. Hisznek az emberek közötti kommunikáció minél jobb kiépítésében, és egy olyan útban, mely egy jobb és teljesebb élet lehetőségét teremtheti meg.

A bemutatott 55 filmből, 20 a meghívott ország, Németország filmművészetének jellemző alkotása volt, olyan rendezőktől, mint Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders, Edgar Reitz és Werner Herzog. De a közönség láthatta mindazon filmeket, melyeket Radu Gabrea filmrendező, 20 éves németországi tartózkodása során, megrendezett.

Díszvendég Regina Ziegler, aki a világ egyik legismertebb producere. 2004.-ben a „Berlinale Camera” díjat vette át, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. 2012-ben, Regina Ziegler a „Prix Europa Lifetime Achievement Award” díjat kapta meg azért az értékes tevékenységért, amit a rádió, televízió és online kiépítésért tett.

A 3. Medgyesi Közép-Európai Filmfesztivál nyitó filmje Rainer Werner Fassbinder „Lili Marleen” (1980) című alkotása, a főszerepben Hanna Schygullával. Fényesen bizonyította azokat a szándékokat, melyeket a rendezők ebben az évben maguk elé tűztek. Jelezvén a filmmel foglalkozóknak nagyon sok akadályt kell leküzdeniük a filmgyártás során. De a kitartó, érdekeikért harcolni tudó egyéniségek csak megvalósíthatják azt, amit szeretnének.

A filmfesztivál elnökének, Radu Gabreanak példája is bizonyítja mindazt, amit az országban elsajátított film alkotás terén, a befogadó országban is képes volt a filmes világban teremteni olyan árut, mely keresett cikk. Német országban készített filmjei, tanúskodnak erről.

A jelenlevők megismerkedhettek olyan filmes nagyságokkal, mint Hanna, Giancarlo Giannini, Mel Ferrer, Udo Kier.

A 100 oldalas fesztivál katalógusban olvasható Daniel – Constantin Barbu kulturális miniszter megállapítása. Az utóbbi években megjelent egy nagyon tehetséges, ambiciózus, megnyilvánulásra vágyó új filmes generáció, amely nem csak itthon, hanem külföldön is sikeresen bizonyítja mindazon értékeket, amelyek jelentős nyomokat hagytak a nemzetközi fesztiválokon. A nemzetközi filmfesztivál bizonyíthatja mindazon értékeket, melyek a hazai filmgyártásban fellelhetők.

Teodor Neamţu polgármester annak az örömének adott hangot, hogy minden évben nemcsak a hazai filmvilág, hanem rengeteg turista is meglátogatja a várost, és a filmek világába is betekinthet.

Radu Gabrea szerint bizonyos gazdasági közösségek még nem jöttek arra rá, mekkora hozama van a filmek világának.

A 3. Medgyesi Közép- Európai Filmfesztivál díjazottjai:

A Fesztivál trófeáját a Shanghai cigányok (Shanghai gipsy) című film nyerte, rendezője Marko Nebersnik. Szerelmi történet. A film főszereplője Lutvija, a cigányok királya, elhatározza, hogy saját cigány falut alapít, melyet Shanghainak neveznek el. Innen származik a film címe is. a film az örök vágyról szól, hogy az emberek boldogak akarnak lenni. A 124 perces szlovén film cselekménye Jugoszlávia szétesése utáni korszakban zajlik le.

A Fesztivál Közönség díját a Tudor Giurgiu rendezésében készült Emberekről és csigákról (Despre oameni şi melci)- című film nyerte. A film cselekménye 1992-ben játszódik le, Câmpulung Muscel-on. Az ARO gépgyár csődbe jutott, és egy héten belül privatizálják, melyet egy francia cég fog megvenni. Az új tulajdonos elképzelése szerint a gyár csigatenyésztésre fog áttérni. Az alkalmazottak számát csökkentik. A 3000 alkalmazott közül csak 300-at foglalkoztatnának. A szakszervezeti elnöknek, George Petrescu-nak sajátos ötlete támad, amint a TV-ben egy spermabankkal kapcsolatos hirdetést lát. Megmentheti a munkaközösség a céget, megőrizve a munkahelyüket?

A Legjobb színésznek járó díjat az Emberekről és csigákról-című film egyik főszereplője, Dorel Vişan nyerte.

A Legjobb rendezés díja In darkness (Sötétségben) című lengyel film rendezőjét, Agnieszka Hollandot illette meg. A film egy kisstílű bűnöző, Leopold Socha igaz történetét mutatja be, miként válik hőssé. Lemberg városát elfoglalják a nácik. Egy menekült zsidókból álló csoport a város csatornarendszerében talál menedéket. Hogyan menekülnek meg a 14 hónapos „kényszermenedékből”?

A Kiválóság díjat Regina Ziegler nyerte el.

A Medgyesi Közép –Európai Filmfesztivál hozama abban is kifejeződik, hogy a filmfesztivált támogató 70 fiatal önkéntes megismerte a kulturális marketing jellemzőit. Neves filmes szakemberekkel is találkozhattak, betekintést nyerhettek a film csodálatos világába.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!