ERDON Helyi hírek

2013.06.16. 10:33

Záró értekezlet

A kolozsvári rendőrképzés országos viszonylatban is előkelő helyt foglal el. A Romániai Országos Rendőr-főkapitánysága, a kolozsvári „Septimiu Muresan” Rendőrképző Iskola a BIA nevű Uniós projekt záró konferenciáját szervezte meg „A rendőrségi stressz kezelése” címmel, melyet a Grand Hotel Napoca, Ambasador termében tartott.

A kolozsvári rendőrképzés országos viszonylatban is előkelő helyt foglal el. A Romániai Országos Rendőr-főkapitánysága, a kolozsvári „Septimiu Muresan” Rendőrképző Iskola a BIA nevű Uniós projekt záró konferenciáját szervezte meg „A rendőrségi stressz kezelése” címmel, melyet a Grand Hotel Napoca, Ambasador termében tartott.

Az Uniós BIA projekt időtartama 2011.III- 2013.VI. közötti időszakra vonatkozik. Költségvetése: 419.884 euró, melyből 300.000 euró az Életen át, tartó tanulás program-Leonardo da Vinci program általi finanszírozás. A 2011-ben indult program azzal a céllal indult, hogy a rend őreit minél jobban kiképezzék azért, hogy a növekedett elvárásoknak és terheléseknek sikeresen eleget tudjanak tenni. A projekt célkitűzése, hogy a román rendőrség új stresszkezelési modellt és fegyverhasználati taktikát sajátítson el. Az így szerzett tapasztalatot, az innovációt átadja más országnak is. Partnereik voltak a német Baden- Wurttemberg tartomány rendőrsége, a Magyar Országos Rendőr-főkapitányság.

Rendőrségi stressz kezelése

A meghívottak meghallgathatták Laurenţiu Stoica rendőrfőnök, a „Septimiu Mureşan” Rendőrképző Iskola igazgatójának az eseményt felvezető beszédét, aki elmondta, záró konferenciát tartanak a „Rendőrségi stressz kezelése” („Gestionarea stresului polițienesc”) címen, ami egy európai projektnek a része ( LLP-LdV/TOI/2010/RO/005). Taglalván mindazokat az eseményeket, melyeket a programnak megfelelően elvégeztek azzal a céllal, hogy partnereiktől tanulva, tökéletesítsék fegyverkezelési technikájukat. Partnerként, a Baden-Württembergi rendőrség részéről Hans-Jörg Barth rendőrfőnök, a német szakértők munkájának koordinálója, taglalta, számukra mit is jelentett ez a speciális kiképzés. A magyar partner részéről Győri László kapitány, valamint dr. Polyák Zsolt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, rendőr ezredes elmondta, mennyire fontos egy ilyen tréning megtartása. Gheorghe Popa a Romániai Rendőrség Központi Felügyelőségének helyettes vezetője a rendőr felelősségéről beszélt. Mindenik felszólaló lényegében azt hangsúlyozta, mennyire megváltozott az utóbbi időben az a légkör, amely a rendőrség embereit, veszi körül. Olyan dolgok történnek, melyek pszichológiai szempontból hatással vannak az emberre, és az állandó feszültség létezik, mely szolgálat közben éri a rendőröket, mint például a követ dobáló tüntetők, leköpések, ütlegelések. Tehát olyan dolgok, melyek az embert negatívan befolyásolják, bántják. Ezek ellen megfelelő képen fel kell készülni.

Ebben lehet segítséget kapni a pszichológustól, aki megfelelő felkészültséggel rendelkezve, kezelni tudja azt az egyént, aki erre igényt tart. A „Septimiu Mureşan” Rendőrképző Iskola közössége alkalmas arra, hogy egy ilyen jellegű projektben megfelelő eredménnyel vegyen részt.

Az esemény meghívottjai élő adásban láthatták azokat a gyakorlatokat, melyeket a „Septimiu Mureşan” Rendőrképző Iskola oktatói és tanítványai közösen mutattak be egy elképzelt akció alapján. Mindezek után érthető, a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy segítsék a rendőrök pszichológiai felkészítését, és támogassák őket az olyan esetek feldolgozásában, amelyek miatt esetleg elhagynák a testületet.

Rendszeres felkészítő és levezető jellegű pszichológiai tréningeket tartanak azok számára is, akik nehezebb körülmények között, éles helyzetben dolgoznak. Partnerei voltak: a Kolozsvári központú „Septimiu Mureşan” Rendőrképző Iskola, Békés Megyei Rendőr-főkapitányság valamint a Baden-Wurttemberg tartomány rendőrsége.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!