ERDON Helyi hírek

2013.06.03. 15:51

Válaszolt a prefektus

A napokban a Nagyváradon megalakult Hidraulikus Törés Elleni Csoport nyílt levelet intézett Claudiu Pop prefektushoz, aki ma részletekbe menően válaszolt a levélre.

A napokban a Nagyváradon megalakult Hidraulikus Törés Elleni Csoport nyílt levelet intézett Claudiu Pop prefektushoz, aki ma részletekbe menően válaszolt a levélre.

 

A nagyváradi csoport azt teszi szóvá: mind a mai napig nem kaptak választ arra az április 4-én megfogalmazott beadványra, melyben a palagáz hidraulikus töréssel történő kitermelése ellen tiltakoztak. „Mintegy két hónap telt el a tüntetés óta és semmi választ nem kaptunk. A tüntetésen nyitottságot ígért, de az azt követő teljes közömbösségből ara következtetünk, hogy csak akkor hajlandó meghallgatni a lakosokat, amikor jelen van a sajtó (…)” - áll többek között a levélben.

Pár napra rá Claudiu Adrian Pop prefektus egy sajtóközleményben válaszolt, melyben arra hívja fel a figyelmet: a beadványhoz nem mellékelték elérhetőségüket, a nyílt levelet pedig először a sajtónak küldték el, s csak napokkal később (azaz tegnap, a válasz napján) kézbesítették a Prefektúrának is.

A továbbiakban részletekbe menően ír arról: a szóban forgó Bihar megyei térségre vonatkozóan egy fejlesztésre és kitermelésre vonatkozó haszonbérbe adási egyezmény született, melynek nem képezi tárgyát a palagáz kitermelés - „így tehát megértem az ezzel kapcsolatos aggodalmakat”. Mindegyik kitermelési és fejlesztési módszer a Közbeszerzést Szabályozó Országos Hatóság, továbbá a környezetvédelmi hatóságok elemzésének és jóváhagyásának tárgyát képezi, s a fent említett egyezményben különösen ki vannak hangsúlyozva a környezetvédelmi aspektusok. Ezenkívül mindenféle kitermelési munkálat esetében előzőleg urbanisztikai, valamint építkezési engedélyre van szükség mind a polgármesteri hivataltól, mind a Megyei Tanácstól. Tehát a közigazgatást mindenféleképpen tájékoztatni kell ezekről, s elemzések nyomán dől el, hogy helyes-e kiadni az engedélyeket. A kitermelést az érintett környezetvédelmi hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk.

A Claudiu Adrian Pop prefektus által aláírt levél utolsó mondata így hangzik: „Meggyőződésem, hogy ezekkel sikerült választ adnom a nagyváradi, Hidraulikus Törés Elleni Csoportnak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!