ERDON Helyi hírek

2013.06.30. 18:23

Meseszekér az I. Szent László Napokon

Tartalmas gyermekprogramokkal készültek az I. Szent László Napok szervezői. A Rhédey-kert erre kijelölt része szombaton egyfajta szabadtéri alkotóműhellyé vált, ahol lehetett nemezelni, szőni, üveget fújni, festeni, csuhétárgyakat készíteni, varrni és hímezni.

Tartalmas gyermekprogramokkal készültek az I. Szent László Napok szervezői. A Rhédey-kert erre kijelölt része szombaton egyfajta szabadtéri alkotóműhellyé vált, ahol lehetett nemezelni, szőni, üveget fújni, festeni, csuhétárgyakat készíteni, varrni és hímezni.

A gyerekekkel képzett pedagógusok és önkéntesek foglalkoztak, olyan ötletes, a kézügyességet is fejlesztő foglalkozásokkal készülve, amelyek őseink mesterségét és tudását idézték. Játékos formában idézték fel Szent László alakját és korát, és a gyermekek bevonásával elevenítették fel a lovagkirályhoz fűződő legendákat. A programok egyik szervezője a Székelyföldi Legendárium csapata volt, akiknek köszönhetően a Szent László legendák helyszíneire „juthattak” el a gyerekek, Nagyváradtól a Tordai-hasadékon át egészen Székelyföldig. Ezen túlmenően székelyföldi mondákkal, legendákkal is megismerkedhettek, a „Tatárittyom”-on a tatárjárás korába „utazhattak” vissza, de akár kincset is kereshettek.

Tanulás interaktívan

A szervezőktől megtudtuk: ezeknek a játékoknak a lényege, hogy a szórakozás mellett interaktív módon tanuljanak is a gyermekek, ismerjék meg múltunkat, az ahhoz fűződő neves helyszíneket.

Egy fura szerkezet is megtekinthető volt ugyanakkor a helyszínen: a meseszekér. Ezt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, EP-képviselő hivatalosan, de minden formalitást mellőzve avatta fel szombaton. A fából készült szerkezet a Partitipatio Alapítvány, valamint Tőkés László finanszírozásával készülhetett el. A helyszínen Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium alapítója elmondta: a meseszekér ötlete már körülbelül egy évvel ezelőtt megszületett, Berze Imre székelyudvarhelyi szobrászművésznek köszönhetően elkészültek a tervek is, de sokáig keresték azt a mesterembert, aki meg tudná valósítani. Így jutottak el végül a hegyközkovácsi Antal Lajoshoz, aki elvállalta a munkát, és egy sepsiszentgyörgyi „próba” után szombaton a Szent László Napok keretében bemutathatták a meseszekeret. Fazakas Szabolcs hangsúlyozta: a gyermekek imádják az építményt, az azon található végtelenített szerkezetet, de nem egy esetben tapasztalták azt, hogy még a felnőtteket is leköti, értékelik eredetiségét, ötletességét.

Tököli Magdolna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!