ERDON Helyi hírek

2013.06.17. 09:10

Másodikosokat tanítottak a fogápolásra

Csaknem hatezer második osztályos gyereket tájékoztattak a fogápolással kapcsolatos legfőbb tudnivalókról a Szép gyerekekért, szép fogakért program keretében, melyet a napokban zártak le.

Csaknem hatezer második osztályos gyereket tájékoztattak a fogápolással kapcsolatos legfőbb tudnivalókról a Szép gyerekekért, szép fogakért program keretében, melyet a napokban zártak le.

Harmadik éve zajlik ez a program Bihar megyében, tudtuk meg dr. Călin Soneatól, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) egészségnépszerűsítő irodájának munkatársától. Az első évben nagyváradi gyerekeket oktattak a fogápolásra, a második évben Várad környéki falvakban zajlott a program, az idén pedig jelentősen bővült a tájékoztatás, ezúttal mind Nagyváradon, mind vidéken jártak az egyetemista-önkéntesek. Ősszel Belényesen és Margittán, tavasszal pedig Nagyváradon és Nagyvárad-környéki településeken tartottak fogápolási tájékoztatást, tudtuk meg.

Oklevelet kaptak

A Colgate-Palmolive által támogatott program keretében a harmad-, negyed- és ötödéves fogorvos tanhallgatók két képzésen vettek részt, az egyiket a DSP, a másikat a fő szponzoruk szervezte. Ezt követően kettesével látogattak el nagyváradi és a vidéki iskolákba, ahol a második osztályosokat tanították meg a helyes fogápolásra. A gyerekek megtudták többek között azt, hogy miért és hogyan kell fogat mosni, hogyan kell helyesen táplálkozni, miért szükséges rendszeresen fogorvoshoz járni. Egyúttal minden egyes gyerek egy csomagot is kapott, melyben fogkefe, fogpaszta, játék, szülőknek szóló útmutatásokat tartalmazó füzetecske, gyerekeknek szóló füzetecske, valamint egy csomag papírzsebkendő volt. Nem ment minden zökkenőmentesen: egyes iskolákban gyanakodva fogadták őket, de végül sikerült közös nevezőre jutniuk, tudtuk meg.

Csütörtök este, a nagyváradi Hilton szállóban került sor a rendezvényt záró értékelésre, amelynek során az önkéntesek oklevelet is kaptak. Többek között elhangzott: a programban 76 egyetemista és 5 fogorvos vett részt; az idei tanév során 94 vidéki és 38 városi iskolába jutottak el, összesen 296 tájékoztató órát tartottak és 5909 csomagot osztottak ki a másodikosoknak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!