ERDON Helyi hírek

2013.06.11. 14:36

Kolozsvári filmünnep

A Kolozsvári Nemzeti Színházban tartott Gálaesten osztották ki a 12. alkalommal megtartott Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, melyet az indiai Thészeusz hajója-című filmdráma nyerte.

A Kolozsvári Nemzeti Színházban tartott Gálaesten osztották ki a 12. alkalommal megtartott Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, melyet az indiai Thészeusz hajója-című filmdráma nyerte.

Mivel a rendező Anand Gandhi egyéb elfoglaltsága miatt nem volt jelen, a 15 ezer euró értékű Transilvania Trófeát Erdélyi Gábor, a film hangmérnöke vette át. Ekkor mondta: „Érdemes megnézni az alkotást, meg fogja változtatni az életüket.” A TIFF zsűrije „világszínvonalú fiatal tehetségnek” tekinti a rendezőt. A film forgatókönyvét is ő írta. Kiinduló gondolatként visszanyúl az ókori athéni legendáig.

A Thészeusz hajója-című filmdráma 139 perces vetítési időt kér. Ez alatt a cselekmény három szálon bontakozik ki.

Szereplők: Aida El-Kashef, Sohum Shah, Neeraj Kabi, Vinay Shukla, Sameer Khurana. Operatőr: Pankaj Kumar. Vágó: Sanyukta Kaza, Adesh Prasad, Satchit Puranik. Zene: Naren Chandavarkar, Benedict Taylor. Producer: Mukesh Shah, Anand Gandhi.

Egy tehetséges fiatal fényképész hölgy küzdelmével ismerkedhet meg a néző. A fiatal nő elvesztette, egy sebészeti beavatkozás következtében, a zseniális megérző képességét. Egy szerzetes etikai dilemmával szembesül, amikor választania kell az elvek és a halál között. Egy fiatal bróker pedig szervkereskedők gátlástalanságával kapcsolatban szerez információkat, megtanulja milyen bonyolult a moralitás. A film nagy erénye a szerv- befogadó gondolkodásának filmi megfogalmazása. Innét származik a legjobb fényképezésért járó elismerés is. A három életút találkozása felveti az identitás, a szépség, döntőképesség,

igazságszolgáltatás, az elmúlás kérdését.

A közönségdíjat a szaúd-arábiai Wadjda című film nyerte. Rendezője: Haifaa al Mansour. Főszereplője egy Riyadh-ban élő 10 éves kislány, akinek minden vágya egy bicikli. Az egyik barátját akarja versenyben legyőzni. Édesanyja hagyományos gondolkodású lévén, ezt ellenzi. Úgy véli, hogy leány nem ülhet biciklire, mert akkor nem lehet gyermeke. A bicikli veszélyezteti a lányok erényeit. A makacs kislány elhatározza, hogy összegyűjti a pénzt a vágyott bicikli megvásárlásához. A szaúd-arábiai film a nők helyzetére nyújt betekintést. Megjegyezhető, hogy napjainkig még egyetlen játékfilmet sem forgattak teljes egészében Szaúd-Arábiában.

A 12. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai

Transilvania Trófea – a legjobb film: Thészeusz hajója. A legjobb rendezés díja: Rikiya Imaizumi (I Catch a Terrible Cat). A zsűri különdíja: Ana Guevara Pose, Leticia Jorge Romero: Tanta agua (So Much Water). A legjobb operatőr: Pankaj Kumar (Thészeusz hajója). A legjobb színészi alakítás: Gustav Dyekjær Giese (Northwest). FIPRESCI-díj (filmkritikus-szövetség): Adrian Saba: El limpiador. Közönségdíj: Wadjda. Életmű díj: Jiří Menzel (rendező), Adrian Enescu (zeneszerző), Stephen Frears (brit filmrendező). Kiválóság –díj: Luminiţa Gheorghiu.

A román rövidfilm kategóriában a kolozsvári Felméri Cecília Boldogságpasztilla című alkotása Külön díjat nyert. A legjobb román nagyjátékfilm egyébként Laura Căpăţână Juller Itt… vagyis ott (Aici… adică acolo) című alkotása lett. Legjobb román rövidfilm: O umbră de nor (rendező Radu Jude). A Román Filmnapok Debüt- díját O lună în Thailanda (Egy hónap Thaiföldön) című film nyerte. A film rendezője Paul Negoescu.

A Kolozsvári Nemzeti Színházban tartott díjkiosztó Gálán a közönség percekig állva tapsolta a Kiválóság-díjjal kitüntetett Luminiţa Gheorghiut. A színésznő – aki az idei TIFF arca is volt – kérdéssel köszönte meg az elismerést: „Mindez azt jelenti, hogy holnaptól már nem hibázhat?” A díjat meg szeretné osztani a munkatársaival.

„Már nagyon sok országban jártam, Kolozsváron azonban boldognak éreztem magam” – fogalmazott az életműdíjat átvevő Jirí Menzel. A cseh filmrendező elmondta: a fesztivál bebizonyította számára, hogy Románia nincs is olyan messze Csehországtól, mint ahogyan azt a térképen jelölik. Nagyon meghatotta, hogy milyen nagyszámú közönség tekintette meg a TIFF- en bemutatott „Az én kis falum” (Vesničko má středisková) - című filmjét. A közönségtalálkozó alkalmával kérdezték a rendezőt. Ennek alapján megállapította, hogy a film iránt érdeklődő, intelligens közönséggel találkozott.

Kolozsvár filmgyártó központtá válhat!?

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató szerint a román film intézményi megújulására kell keresni megoldást. Lehetőség van, hogy Kolozsvár filmgyártó központ legyen. A kolozsvári filmgyártás újraindítása a város egyik fejlesztés- stratégiai célkitűzése. Megköszönte a Filmtett szövetségének a fesztivál idején történő együttműködését. Kiemelte, hogy a Győzelem (Victoria) filmszínházat digitális technikával látták el. Az ezzel járó kiadások 50%-át a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal fedezte.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!