ERDON Helyi hírek

2013.06.23. 18:33

Havas: én élvezem az életet

Nagyvárad- Péntek este rendkívüli Törzsasztal helyszíne volt a váradi Bábszínház: Havas Henrik Én vagyok című könyvét mutatták be. A szerzővel Parászka Boróka újságíró, publicista beszélgetett.

Nagyvárad- Péntek este rendkívüli Törzsasztal helyszíne volt a váradi Bábszínház: Havas Henrik Én vagyok című könyvét mutatták be. A szerzővel Parászka Boróka újságíró, publicista beszélgetett.

A megjelenteket Simon Judit, az Erdélyi Riport felelős kiadója és Kőrössi P. József, a budapesti ünnepi könyvhéten bemutatott Én vagyok című kötet szerkesztője köszöntötte, a szerzővel pedig Parászka Boróka beszélgetett. A közel két órát tartó rendezvényen főleg azok az évek kerültek szóba, melyek azon két fényképnek a készítése között teltek el, amik közül az elsőn Havas Henrik 25 éves korában látható flanelingben, apósának a horgászstégjén, a másodikon pedig néhány évtizeddel később, immár szmokingban, saját nyaralójának a billiárd szalonjában. Az ismert újságíró ezúttal sem cáfolta meg önmagát, a rá jellemző stílusban beszélt például arról, hogy fiatalkorában nem tervezte a jövőjét, nem voltak különösebb álmai, csupán jól érezte magát a bőrében. Ez az érzés élete későbbi szakaszában is megmaradt, „én élvezem az életet”, hangsúlyozta, mint mondta szeret enni, utazni, imádja a kagylókat és a Karibi térséget, korábban pedig még azt is élvezte, amikor katona volt vagy egy gyárban dolgozott. Megjegyezte: sok minden történt vele azóta, hogy 1967-ben érettségizett, nem vették fel őt az egyetemre, és inasként egy teljesen új világ bontakozott ki a számára. A Kádár-kor utolsó két évtizedében és a 90-es években vele történt sztorik közül néhányat péntek esti közönségével is megosztott, arra figyelmeztetve egyúttal hallgatóságát, hogy a könyvében nem mindig őszinte abban az értelemben, hogy bizonyos dolgokat elhallgat, de ő ezt nem tekinti hazugságnak.

Politika és közélet

Többek közt azon meggyőződésének adott hangot, hogy ha valaki tehetséges, akkor természetes, hogy teljesítményének és szorgalmának köszönhetően sok pénzre tud szert tenni. Amikor a politikára terelődött a szó, elhangzott Orbán Viktor, Torgyán József és Kerényi Imre neve is, illetve Havas Henrik felidézte például, hogy hogyan készített interjút azzal az Antall Józseffel, akit tisztelt és becsült. Horn Gyulával kapcsolatban kifejtette: rajta kívül csak a napokban elhunyt volt kormányfő olvasott el a kormányüléseken megvitatott valamennyi anyagot, egyébként pedig szerinte ügyes politikus volt, nem szerette a szolgalelkűeket és mélyen lenézte a senkiháziakat.

A kérdezz-felelek során ugyanakkor azok az évek is szóba kerültek, amikor „a tanár úr” Mester Ákossal dolgozott együtt a Magyar Rádióban, a családi vonatkozású események felelevenítésekor pedig Havas Henrik a sógorával kapcsolatos nem túl hízelgő véleményét is kifejtette. A rendezvény, ahogy lenni szokott, dedikálással zárult.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!