ERDON Helyi hírek

2013.06.02. 13:04

Érdekes előadások a Csillagocska Családnapon

Az elmúlt hétvégén zajlott a Csillagocska Családnap elnevezésű családi programsorozat, amelyet a Nagyvárad-Réti Református Egyházi és Művelődési Központban tartottak meg.

Az elmúlt hétvégén zajlott a Csillagocska Családnap elnevezésű családi programsorozat, amelyet a Nagyvárad-Réti Református Egyházi és Művelődési Központban tartottak meg.

A Csillagocska Családnap megnyitójára június 1-jén reggel került sor. Áhítatot tartott Móricz Árpád bácskossuthfalvai református lelkipásztor. Az igehirdetést követően Pálfi József lelkipásztor, a Csillagocska Alapítvány elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és a meghívott vendégeket. „Milyen egy családnap? Körülbelül olyan mint egy mindennapi család napja, a maga sajátságos programjával, a közvetlenséggel, természetességgel együtt. A Csillagocska Családnap sem különb ebből a szempontból, hiszen ugyanezzel a gondolatmenettel valósul meg”-mondta el. A köszöntést követően Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, a családnap fővédnöke osztotta meg ünnepi gondolatait. Ismertette, hogy a Béres Alapítványon belül milyen fontos évfordulókat ünnepeltek meg: „az elmúlt évben ünnepeltük a Béres Csepp negyvenedik születésnapját, úgy gondolom, hogy ez nem csak a mi büszkeségünk, hiszen ez a készítmény negyven éve hitelesen szolgálja a gyógyítást. Tíz éves jubileumát ünnepeltük a Béres Szőlőbirtok és Pincészetnek, amelynek borait a családnap keretében megszervezett borkóstolón meg is lehet kóstolni. Öt éves a Béres Egészség Hungarikum program, amely az egészséget szeretné hungarikummá tenni és végezetül idén ünnepli a Béres Alapítvány a huszadik születésnapját. Olyan szervezettel rendelkezünk, amely húsz éve elkötelezetten tudja teljesíteni vállalt feladatát, lehetőségeinkhez mérten segítsünk a rászorulókon és olyan ügyeket támogatunk, amelyek valós értékeket közvetítenek, mint amilyen a Csillagocska Családnap is”-mondta el.

A drogkérdésről őszintén

A továbbiakban a magyarországi családokkal kapcsolatos kutatások eredményeit ismertette. „A számadatok ismeretében fontos, hogy a családok és gyermekek száma nőjön. Az embereket a gazdasági hatalmak, a politika és a média manipulálja. Életünkből eltűntek a valós értékek, és kialakult egy újfajta, önző, segíteni nem akaró, a gyermekeket a munka oltárán feláldozó embertípus. Minél boldogabbak vagyunk, annál egészségesebbek is. A boldogsághoz pedig család kell, hit, és közösség”- részletezte Béres Klára, majd a következő mondattal zárta beszédét: „A család az emberiség igazgyöngye, mely Isten szívében fogant”. A Csillagfény kórus előadását követően Victorné Erdős Eszter, református lelkipásztor, addiktológiai szakember, a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon vezetője, a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje tartott előadást A drogkérdésről őszintén címmel. Az érdekes előadás alatt a jelenlevők többet tudhattak meg arról, hogy milyenek a szenvedélybetegek, és mit tehet egy család, ha egy hozzátartozójuk drogos lesz. Mint elmondta, a függőség kialakulásának számtalan oka lehet: genetika, családi háttér, pszichológia, hajlam, kulturális hatás, társadalmi trendek, személyiségzavarok, és akár ezek egyvelege is. A függőség a kipróbálással kezdődik el, majd az alkalmi használatokat követően a szervezet toleranciája megnő (mint más gyógyszerek esetében is), megnövekszik az anyaghasználat és kialakul a függőség. A drogoknak Victorné Erdős Eszter felosztásában három fajtája van: a lassító (morfium származékok, opiátok, heroin), gyorsító (partidrogok) és a hallucinogén (marihuána, LSD) drogok, mindegyik máshogy hat a szervezetre és a lelki állapotra.

Mit lehet tenni?

Ha egy család észreveszi valamelyik tagján, hogy drogfogyasztó lett, a következőket tehetik: beszéljenek nyíltan a problémáról, ne kémkedjenek és testőrködnejek, szabjanak határokat, ne igazolják a mulasztásokat, mert ezekkel hozzájárulnak a szenvedélybetegség elhatalmasodásához. Továbbá meg lehet vizsgálni, hogy mi volt a szerepe a szülőknek abban, hogy kialakuljon a függőség, valamint ki kell mutatni a szeretetet, ne utasítsuk el a drogfogyasztót. Victorné Erdős Eszter kiemelte, a legtöbb, amit a család megtehet, hogy nem fizeti a felhalmozott tartozásokat, mert ezzel tovább nyújtják a problémát. A hasznos tanácsokat és ismereteket tartalmazó előadás végén fel lehetett tenni a kérdéseket. A nap során nem csak a felnőttek hallgathattak meg érdekes előadásokat, hanem a gyermekek is jól érezhették magukat az egész nap működő kézműves foglalkozásokon a békéscsabai kézműves kör tagjai, a Csillagocska óvoda óvónői, a Pro Familiae Alapítvány kézműves köre, Tóth Beáta kézműves és Halmágyi Csaba bútorfestő vezetésével.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!