ERDON Helyi hírek

2013.06.16. 10:52

Absztrakt képek a galériában

Csütörtök este Bora Ilona festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Tibor Ernő Galériában. Az absztrakt képeket a hónap végéig lehet megtekinteni, keddtől szombatig 11-16 óra között.

Csütörtök este Bora Ilona festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Tibor Ernő Galériában. Az absztrakt képeket a hónap végéig lehet megtekinteni, keddtől szombatig 11-16 óra között.

A csütörtök délután zajlott vernisszázson a Tibor Ernő Galéria munkaközössége nevében Bányai Szabados Katalin köszöntötte a megjelenteket. Úgy fogalmazott: véletlenek márpedig nincsenek, ugyanis tavalyelőtt nyáron, amikor egy kiránduláson vett részt, az egyik pihenőhelyen a „kötelező” kávészünet közben ismerkedett meg Bora Ilonával. Baráti kapcsolat alakult ki köztünk, a festőművésznő pedig azóta a TEG tagja lett. Egyébként néhai Ádám András tanítványa volt, a 60-70-es években Nagyváradon és Belényesben nyíltak kiállításai, 1999-ben pedig Budapesten is egyéni tárlata volt. Húsz éve gondozza beteg férjét, az utóbbi időben pedig újult erővel kezdett ismét dolgozni.

Meleg színek

Bár portrékat, tájképet és virágokat is fest, igazából a nonfiguratív, absztrakt képekben éli ki magát. Sokan úgy vélik, hogy akik nem tudnak festeni, azok választják ez a stílusirányzatot, mert csak húzni kell két vonalat és máris kész a mű, de a valóság egészen más, hiszen ebben az esetben is látszik, hogy ki tud rajzolni, ismeri a kompozíció alapelveit, magyarázta Bányai Szabados Katalin. Hangsúlyozta: Bora Ilona festményei szigorúan arányérzékről és felépítésről, jó kompozíciós készségről árulkodnak, ennek ellenére nem ridegek, mert alkotójuk meleg színekkel dolgozik, munkái pedig éreztetik a lelkivilágát, belső szorongást, nyugalmat vagy életszeretetet sugároznak.

Az ünnepségen közreműködött Trifán László, aki két saját szerzeményét énekelte el gitárkísérettel, illetve S. Németh Katalin elszavalt két Pilinszky-költeményt (Milyen felemás, Egyenes labirintus).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!