ERDON Helyi hírek

2013.06.17. 15:34

3. Medgyesi Közép-Európai Filmfesztivál

2013. június 24. és 28. között zajlik a Medgyesi Közép-Európai Filmfesztivál, hivatalos nevén Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”, A harmadik Európa. A filmfesztivál elnöke a hazai filmművészet egyik legmarkánsabb egyénisége, Radu Gabrea filmrendező. Victoria Cocias színművész e rangos Filmfesztivál igazgatója. Medgyes polgármestere Teodor Neamţu a rendezvény számára hathatós segítséget adott.

2013. június 24. és 28. között zajlik a Medgyesi Közép-Európai Filmfesztivál, hivatalos nevén Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”, A harmadik Európa. A filmfesztivál elnöke a hazai filmművészet egyik legmarkánsabb egyénisége, Radu Gabrea filmrendező. Victoria Cocias színművész e rangos Filmfesztivál igazgatója. Medgyes polgármestere Teodor Neamţu a rendezvény számára hathatós segítséget adott.

Medgyes városháza következetesen építi ki azokat a turisztikai lehetőségeket, melyeket felhasználva nem csak az országot meglátogató idegen turisták, hanem az ország vonzó vidékeit felkereső kirándulók is meglátogatják. Megismerkedvén egy közép- európai övezetben levő város nem lebecsülendő múltjával és élni akaró jelenével. Ebbe a szándékba kapcsolódik be a maga nemében páratlan Medgyesi Közép-Európai Filmfesztivál, amelynek bevallott célja a filmművészet modern nyelvének minél szélesebb, mélyebb megismertetése.

Az előző években a MECEFF meghívottai Izrael és az Amerikai Egyesült Államok voltak. Hollywood-ban a hazánkból származó filmművészek, jelentős szerepet játszottak a filmkészítés folyamatában.

Ebben az évben a kiemelt, meghívott ország Németország (több mint 20 filmmel), amely a nemzetközi filmvilágában is jelesre bizonyított.

A Medgyesi Közép-Európai Filmfesztivál filmszekciói a következők: versenyfilm szekció, a 7 ország által kiválasztott , nemzeti szinten legjobb filmek szekciója. A meghívott ország, jelen esetben Németország filmjei, a MECEFF elnöke által kiválasztott filmek, jiddis filmek tekinthetők meg.

A versenyfilmek Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország, Lengyelország, Románia filmes világából származnak. A fesztivál fődíjáért versenyben van Tudor Giurgiu rendezésében Despre oameni şi melci (Emberekről és csigákról) című film, Bergendy Péter A vizsga című filmje is. A fesztiválon a 7 közép- kelet európai országból származó, nemzeti szinten díjazott filmalkotásokat láthatunk. A román filmek közül Radu Jude rendezésében „Toată lumea din familia noastră” és Dan Chişu „Şi caii sunt verzi pe pereţi című filmet tekinthetik meg a nézők. A bemutatott magyar filmek: Aglaja magyar- román koprodukció, rendező Deák Krisztina, Rudolf Péter rendezésében az Üvegtigris 3 című film, Tarr Béla és Hranitzky Ágnes rendezésében A torinói ló című film. A filmrajongók megtekinthetik Michael (r. Markus Schleinzer, Ausztria), Hitler titkárnője (r. Andre Heller, Othmar Schmiderer, Németország), Vak szerelmek (r. Juraj Lehotsky, Szlovákia) című filmeket. A megtekinthető német filmek közül néhányat sorolok fel, a teljesség igénye nélkül: Németország ősszel (r. Alf Brustellin, Rainer Werner Fassbinder), Hannah Arendt (r. Margarethe von Totta), Rosenemil (r. Radu Gabrea, Románia- Németország), Egy férfi, mint Éva (r. Radu Gabrea, Németország), Ne félj, Iacob (r. Radu Gabrea, Románia- Németország).

A filmfesztivál elnökének választása alapján a programban került filmek közül megemlíthetők: Korczak (r. Andrzej Wajda, Lengyelország), Fabian (r. Wolf Gremm, Németország), Kamikaze 1989 (r. Wolf Gremm, Németország), Fehér tenger-tv film (r. Friedemann Fromm, Németország.)

A nemzetközi filmfesztiválnak célja, hogy a közönséget rászoktassa a film valódi értékeinek felismerésére, az emberek közötti kapcsolatok minél nyitottabbá válására, ami a kulturált magatartást is igényli. Ugyanakkor a különböző korú alkotók felsorakozását is jelenti. Ezen a színes palettán rendkívül fontos felmutatni a hazai filmgyártás tagadhatatlan erényeit. Amit sajnos bizonyos gazdasági és politikai erővel rendelkező egyének nem is vesznek figyelembe. Ennek köszönhető az a helyzet, melyet a hazai film-készítők el kell, szenvedjenek, mert a pénzmágnások a hazai filmi értékeket nem tudják, de nem is akarják észrevenni.

Radu Gabrea véleménye szerint itt kellene a kultúrával foglalkozóknak úgy lépniük, hogy azt a hazai filmgyártás pozitíven tudja kezelni. Példaként felhozza a világ egyik legnagyobb és legügyesebb producerét Regina Ziegler-t akit a Berlini filmfesztiválon „Prix Europa Lifetime Achievement Award”) díjjal tüntettek, amit egy televíziós sorozat létrehozása miatt nyert el.

A Filmfesztivál nyitó filmje az 1981-ben Rainer Werner Fassbinder rendezésében készült Lili Marleen című film, melyet a város Főterén tekinthet meg a nagyérdemű.

Sok medgyesi cég támogatja az idei Medgyesi Közép-Európai Filmfesztivált, mint például: Luxten Lightning Co. Kromberg &Schubert, Bachmann, Ambient, Jidvei, SC Emailul S.A. , Volksbank, OTP Bank, FCER, Betty Ice.

A ROMGAZ Dokumentációs és Információs Központjában szimpóziumot szerveznek. Regina Ziegler „A német filmszínház és a köztelevízió” és Irina Nistor „Az Oberhauseni Kiáltvány és a ’70-es évek német filmje” címmel tartanak előadást.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!