ERDON Helyi hírek

2013.05.21. 12:00

Városidegen a parkátnevezés

Nagyvárad- Különböző hírek terjengenek a városban arról, hogy Mihai Viteazul lovasszobrát a róla elnevezett várad-olaszi parkba költözteti az önkormányzat, a helyére pedig Ferdinánd szobra kerül.

Nagyvárad- Különböző hírek terjengenek a városban arról, hogy Mihai Viteazul lovasszobrát a róla elnevezett várad-olaszi parkba költözteti az önkormányzat, a helyére pedig Ferdinánd szobra kerül.

 

Az elmúlt napokban a nagyváradi önkormányzat közleményt bocsátott ki arról, hogy a várad-olaszi parkot Mihai Viteazul vajdáról kívánja elnevezni, illetve ezzel párhuzamosan az írott és elektronikus sajtóban olyan hírek is felröppentek, melyek szerint mindez többek közt azért is történik, mert a helyhatóság a főtéri Mihai Viteazul-lovasszobrot az említett parkban kívánja átköltöztetni, hogy a helyére egy olyan térplasztikai alkotást állítson, mely Ferdinánd román királyt ábrázolja.

Pásztor Sándor, az RMDSZ városi frakcióvezetője mindezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: erre vonatkozó hivatalos anyagot még nem kapott, de az urbanisztikai bizottság elnökeként az elkövetkezendő napokban kérni fogja a dokumentációt. Hangsúlyozta: mint váradi születésű polgár természetesen nem ért egyet azzal, hogy egy több évszázados múltra visszatekintő területrészt csak úgy átnevezzenek, és az RMDSZ-frakció sem lesz ebben partnere a városvezetésnek. Ugyanakkor azon meggyőződésének adott hangot, hogy az elnevezés ráadásul városidegen, hiszen az évszázadok folyamán számos olyan történelmi, kulturális személyiség élt és tevékenykedett Váradon, akikről parkot lehetnek elnevezni, amennyiben igény mutatkozik erre. Véleménye szerint a lakosság véleményét is ki kellene kérni ez ügyben, hiszen elképzelhető, sokan úgy gondolják, hogy az olaszi park megnevezés helyénvalóbb lenne.

Alibi

Azzal kapcsolatban, hogy a Szent László téren állítólag Ferninánd király szobrát akarják elhelyezni, kifejtette: úgy érzékeli, hogy a többségi akarattal esetleg azért akarnának erőltetni és átpasszírozni a képviselő-testület közgyűlésén egy ilyen előterjesztést, mely ez egyfajta alibi lenne mindazok számára, akik öntudatilag nehezen tudnak azonosulni azzal a várossal, aminek múltjához semmi közük. Meglátásában a mindenkori hatalom legitimálni akarja önmagát azzal, hogy kinek a szobra látható a város központi terén. Hozzátette: az esetleges szoborcserét különösebben nem kívánja kommentálni, talán csak annyit jegyezne meg, hogy ha ez tényleg megvalósul, akkor tulajdonképpen beigazolódik, beteljesül az, ami néhány évvel korábban elhangzott az egyik helyi tanácsi ülésen, vagyis hogy nem biztos, hogy jó ötlet az, hogy Mihai Viteazul nevét kössük a városközponthoz.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!