ERDON Helyi hírek

2013.05.23. 15:09

Valahol Európában

A Kolozsvári Magyar Opera vezetősége ráérzett arra, hogy érdemes műsorpolitikájába beilleszteni az egyik figyelemre méltó magyar film alapján készült, musicalt. Valahol Európában-című zenés mű mondanivalója örök érvényű. A humanizmust, a szabadságvágyat és az emberek béke iránti vágyát, elkötelezettségét állítja szembe a társadalmat és minden erkölcsi értékrendet maga alá temető háborúval.

A Kolozsvári Magyar Opera vezetősége ráérzett arra, hogy érdemes műsorpolitikájába beilleszteni az egyik figyelemre méltó magyar film alapján készült, musicalt. Valahol Európában-című zenés mű mondanivalója örök érvényű. A humanizmust, a szabadságvágyat és az emberek béke iránti vágyát, elkötelezettségét állítja szembe a társadalmat és minden erkölcsi értékrendet maga alá temető háborúval.

 

Valahol Európában –Radványi Géza filmje

A film magán viseli azt a magyar filmekre jellemző profizmust, jó értelembe vett filmi nyelvet, melyet még nem tudott elrontani a később kialakuló proletár hatalmi gondolkodásra jellemző magatartás. A film 1947-ben készült. Rendezője a Kassán született Kossuth- díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, főiskolai tanár, író, Radványi Géza. Főszereplője Somlay Andor, aki Simon Péter nemzetközileg is elismert karmestert alakítja. Péter szerepében Gábor Miklós, Éva szerepében Bánky Zsuzsa.

A film bekerült 2000-ben a filmkritikusok által választott legjobb 12 magyar film közé.

A Radványi Géza filmje csak katalizátorként hathatott a szerzőkre. A film világháborús pusztítást ártatlanul elszenvedő fiatalság erkölcsi felemelkedését mutatja be, a megújulásra kész társadalom jelképe.

Valahol Európában musicalváltozata

A Valahol Európában musicalváltozata nem véletlenül 1995-ben készült el. Zeneszerzője Dés László, aki 1954-ben született Budapesten. Képzett zenész, klarinéton és más hangszereken is játszik. Kossuth- és Liszt Ferenc- díjas előadóművész, dzsessz-zenész. Elnyerte a Színikritikusok Díját, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-keresztjét. Nagy ritkaság, de érdemeit elismerik.

Dalszövegíró: Nemes István. Szövegkönyvírók: Böhm György, Korcsmáros György, Horváth Péter. A zenei, de az előadóvilágban is otthonosan mozognak.

Díszlet- és jelmeztervező: Cristian Gătina. Koreográfus: Jakab Melinda. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs.

A mű maradandóságának, erejének bizonyítéka az a figyelem, ami a kolozsvári előadással kapcsolatban is megismétlődik.

Béres László az előadás rendezője. Számos műfajban rendezett az ország különböző művészeti intézményeiben és Magyarországon is. 2005- 2012 közötti időszakban a gyergyó-szentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgató-főrendezője volt. Hajdani bábszínészként, talán Kovács Ildikótól kaphatta azt a kitartó szeretetet, közönség tiszteletet, ami nélkül közönség elé kiállni nem is lehet. Hiszen az ezerfejű Cézár kegyetlen, nem bocsát, ha vétsz! Ennek is köszönhető az a színészi felkérés, amely a szereposztásban megnyilvánul. 33 gyermekszereplő, akiknek a darabhoz való hozzáállása meghatározó volt a tagadhatatlan sikerben. Akik fáradhatatlanul követték Jakab Melinda koreográfus minden utasítását.

Simon Péter: Ádám János. Hosszú: Farkas Lóránd, Suhanc /Éva Kerekes Mária. Ficsúr: Laczkó V. Róbert. Szeplős: Marosán Csaba. Egyenruhás: Szilágyi János / Madarász Lóránt. Sutyi: Rigmányi István. Tanító: Mányoki László. Leventeoktató: Gergely Elek. Tróger, sofőr: Kovács Ferenc. Bálint: Rétyi Zsombor.

A gyerekcsapat: Kuksi: Ábrahám Gellért / Sárosi Áron. Pötyi: Szélyes Nóra/ Jenei Eszter. Professzor: Jakab Ádám Gergő / Horváth Márton. Csóró: Bogdán Farkas / Mostis Balázs.

Béres László egyik interjú alkalmával megfogalmazta, mit jelent a ma emberének a Valahol Európában című musical üzenete: „Nem lehet csak úgy kivonulni a világból, elbújni az elefántcsont- tornyunkba, egy Isten háta mögötti helyen, és úgy tenni, mintha nem lenne közünk a körülöttünk zajló társadalmi eseményekhez. A zord valóság előbb- utóbb utánunk jön, és kiosztja a maga pofonjait. A szembesülés kijózanító és elkerülhetetlen...”

A színház, az opera feladata a maga nyelvezetével eljuttatni azt az üzenetet, amit a darab tartalmaz közönségének. Ez a kolozsvári előadásban sikerült, ennek is köszönhető az a hatalmas siker, amivel a közönség az új bemutatót fogadta.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!