ERDON Helyi hírek

2013.05.23. 13:54

Újra Csillagocska Családnap

A Várad-Réti Református Egyházközség és a Csillagocska Alapítvány idén ismét családi napot szervez június 1-jén és 2-án a Nagyvárad-Réti Református Egyházi és Művelődési Központban.

A Várad-Réti Református Egyházközség és a Csillagocska Alapítvány idén ismét családi napot szervez június 1-jén és 2-án a Nagyvárad-Réti Református Egyházi és Művelődési Központban.

A mára már hagyományosnak számító Csillagocska Családnapra hívják és várják a Csillagocska Alapítvány ernyője alá tartozókat, a volt csillagocskákat és minden érdeklődőt, akik ha csak pár napra is, de egy hatalmas család tagjaivá szeretnének válni. A két nap alkalmával értékes és érdekes előadásokkal várják a felnőtteket, miközben a gyerekeknek korosztály szerint különböző szórakoztató programokat szerveznek. A családi nap részleteiről Pálfi Noémi főszervező beszélt. Az előadásokat minden alkalommal próbálják úgy összeállítani, hogy minél érdekesebb, gondolkodásra késztető témákat érintsenek, valamint hogy hagyományokat és nemzeti értékeket örző jellegük legyen. Ez idén sem lesz másként. Június 1-én, szombaton 9.30-től áhítattal indul a kétnapos Családnap. Igét hirdet Móricz Árpád, bácskossuthfalvai (Vajdaság) lelkipásztor. Köszöntőt mond dr. Pálfi József lelkipásztor, a Csillagocska Alapítvány elnöke, valamint az esemény fővédnöke Béres Klára. Az alkalmon fellép a Csillagfény kórus. Pálfi Noémi felhívta a figyelmet a 10.30-tól kezdődő előadásra, amelyet Victorné Erdős Eszter, addiktológiai szakember, a Ráckeresztúri Drogrehabilitációs Központ igazgatója tart. Az előadás, amely A drogkérdésről őszintén címet kapta, az egyik legfontosabb előadás, hiszen annak ellenére, hogy helyi szinten nem foglalkoznak vele, rendkívül sok embert, főleg fiatalokat érint. A szülők néha észre sem veszik, hogy gyermekük drogproblémákba keveredett, ez az előadás pedig sok kérdésre választ nyújthat – részletezte Pálfi Noémi.

Foglalkozások

Az előadást és a kávészünetet követően a Nagyváradi Asszonykórus fog fellépni, majd 11.30-tól Csoma kapui címmel vetített képes előadásra kerül sor, amelyet Kubinyi Anna Kossuth- és Prima Primissima Díjas textilművész tart. Az előadás után a Váradi Dalnokok műsorát hallgathatják meg az érdeklődők, majd 12.30-től A kis csodák és az első reggeli címmel előadást tart Czakó Gábor, Kossuth-díjas író, publicista, képzőművész, aki nem előszőr vesz rész a Réten szervezett családi napokon. A beszélgetések moderátora Wéber Csilla pszichológus, a PKE tanára lesz. Az előadások alatt működni fog egy gyermekmegőrző, valamint a gyerekek kézműves foglalkozásokon (agyagozás, mézeskalácskészítés, gyöngyfűzés, bútorfestés, fajátékkészítés, szövés-fonás, nemezelés) vehetnek részt. A foglalkozásokat a békéscsabai kézműves kör, a Csillagocska óvoda óvónői, a Pro Familiae Alapítvány kézműves köre, Tóth Beáta kézműves és Halmágyi Csaba bútorfestő vezeti. Este 19 órától a Béres Szőlőbirtok és Pincészet részvételével borkóstolásra kerül sor, amelyen adományok fejében lehet majd részt venni, amivel az alapítványt támogathatják a résztvevők.

Ünnepi istentisztelet

Június 2-án vasárnap tíz órától ünnepi istentiszteletre kerül sor, amelyen igét hirdet Kincses Kálmán, székelyszenterzsébeti (Hargita megye) református lelkipásztor. Közreműködnek a Csillagocska egyesített kórusa, a Csillagocska Néptáncegyüttes és a Nagyvárad-réti Sztárai Mihály Énekkar. Ugyancsak az istentisztelet keretében megemlékeznek Szeghalmi Bálint, a templom tervezője halálának ötvenedik évfordulója alkalmából. Megemlékező beszédet mond Milisits Máté művészettörténész.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!