ERDON Helyi hírek

2013.05.07. 12:53

Sokaknál jelentkezik a pollenallergia

Általános trend, hogy nő az allergiás betegek száma, s most az elhúzódó tél miatt is sokaknál jelentkeztek a tünetek, tudtuk meg dr. Ellenes Jakabffy Zoltán nagyváradi gyermekgyógyász allergológustól.

Általános trend, hogy nő az allergiás betegek száma, s most az elhúzódó tél miatt is sokaknál jelentkeztek a tünetek, tudtuk meg dr. Ellenes Jakabffy Zoltán nagyváradi gyermekgyógyász allergológustól.

A hosszú telet követően egyszerre indultak virágzásnak a pázsitfüvek és a fák, emiatt többen küszködnek a pollenallergia tüneteivel, mint más években ilyenkor, mondta el a gyermekgyógyász allergológus. A leggyakoribb ilyenkor a pázsitfű-allergia: több száz fajta pázsitfű létezik, de aki az egyikre érzékeny, általában a többire is allergiás tünetekkel reagál, mondta az allergológus.

Tünetek

Bizonyítást nyert, hogy a környezeti szennyezések nagymértékeben hozzájárulnak az allergiás tünetek kialakulásához. Maga az allergia, azaz a túlérzékenység veleszületett ugyan, azonban a dohányzás (a passzív dohányzás is), valamint a szennyezett levegő a tünetek egyik fontos kiváltója.

A pollenallergia leggyakoribb tünetei a nátháéhoz hasonlítanak, a különbség viszont az, hogy nem múlnak el hetek alatt sem. Az allergiás embernek csoroghat az orra, illetve el lehet dugulva, viszkethet a szeme, az orra, sokat tüsszöghet. Ha ilyesmi áll fenn, forduljunk orvoshoz (először a háziorvoshoz, aki szükség esetén szakorvoshoz irányít) és semmiképp ne kezdjük el önmagunkat orvosolni, tette hozzá dr. Ellenes Jakabffy Zoltán. Az allergiaellenes gyógyszereket ugyanis mindenképp orvosnak kell felírnia, ezekkel azért is óvatosan kell bánni, mivel mellékhatásaik lehetnek.

Tanácsok

Bár – főleg pollenallergia esetén – nem küszöbölhetjük ki teljesen az allergiát kiváltó tényezőket, azért pár dolgot tehetünk azért, hogy javuljon a helyzetünk. Az allergológus azt tanácsolja, hogy például amikor hazaérünk öltözzünk át, ne szárítsuk a ruháinkat a szabadban, ha kocsiban utazunk, ne engedjük le az ablakot, inkább keringessük a levegőt és rendszeresen ellenőrizzük a gépkocsi pollenszűrőit. Az oldalt is védelmet biztosító napszeműveg is jó hatású lehet, s természetesen kerüljük a dohányzás minden formáját, illetve ha csak tehetjük, ne közelekdjünk szennyezett utakon.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!