ERDON Helyi hírek

2013.05.07. 12:19

Nincs árvízveszély Bihar megyében

Nagyvárad- Kedden Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatója arról tájékoztatott, hogy sehol Bihar megyében nincs árvízveszély, csupán a belvizekkel vannak kisebb problémák az Érmelléken, Tarcsa, Keresű, Kereki és Székelyhíd környékén.

Nagyvárad- Kedden Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatója arról tájékoztatott, hogy sehol Bihar megyében nincs árvízveszély, csupán a belvizekkel vannak kisebb problémák az Érmelléken, Tarcsa, Keresű, Kereki és Székelyhíd környékén.Az Ér vízszintje ugyanis lassan apad, ezért elég magas, helyenként megközelíti az I. fokú riasztási szintet. A berettyószéplaki tározónál 2,32 millió köbméternyi vizet tárolnak, ami tulajdonképpen egy biztonsági szint, mert a nyáron aszályra számítanak. Ugyanakkor viszont a szomszéd megyében lévő Érendréd szükségtározóját kiürítették.

A víz minőségével nem akadnak gondok. A megyében levő főbb tározók- Drăgan, Lesu, Alsólugas, Mezőtelegd, Fugyivásárhely- összkapacitása 183 millió köbméter, a szokásos szintnél szintén a szárazságra gondolva tárolnak 40 millió köbméterrel több vizet, ami 10 köbméter/másodperc vízátfolyást tesz lehetővé. Váradon egyébként a Sebes Körösön 12,7 köbméter víz folyik le másodpercenként, ami kielégítő adat. A hó szinte mindenütt elolvadt, néhol a hegyekben csak foltok formájában maradt meg, ami azonban nem jelent veszélyt árvízi szempontból, két hétig folyamatosan esnie kellene az esőnek ahhoz, hogy ilyen problémák merüljenek fel. Azt is megtudtuk, hogy a Vízügyi Igazgatóság, a prefektúra, a helyi önkormányzatok és a katasztrófaelhárítási hatóság képviselői kiértékelték az elmúlt hónapokat, és többek közt megállapították, hogy műszaki szempontból nem kellett komoly kihívások elé nézniük.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!