ERDON Helyi hírek

2013.05.16. 09:54

Kettős esemény a Tibor Ernőben

Versek, dalok, bőrképek – Debrecenből címmel május 15-én délután bőrfestmény kiállításnak és könyvbemutatónak adott helyet a váradi Tibor Ernő Galéria.

Versek, dalok, bőrképek – Debrecenből címmel május 15-én délután bőrfestmény kiállításnak és könyvbemutatónak adott helyet a váradi Tibor Ernő Galéria.

A szerda délutáni eseményen Molnár Éva bőrfestményeinek megnyitójára, valamint Erdei Sándor debreceni költő, újságíró két új kötetének bemutatójára került sor. Molnár Éva munkáiról Erdei Sándor beszélt. A debreceni Molnár Éva „bőrképész” szokatlan felületre festi képeit: megtisztított, megfelelően előkészített, használt bőrre. „Ha címet kellene adni a kiállításnak, az a következő lenne: Művészet elnyűtt börkabátból. Molnár Évának már rengeteg helyen volt kiállítása Magyarországon, és most már a határon túlra is eljutottak munkái. Nem falemezre vagy vászonra fest, hanem kezelt bőrfelületre álmodja meg alkotásait”- mondta el Erdei Sándor, hozzátéve, hogy az alkotó sok színárnyalattal dolgozik, aprólékosan készíti a képeket.

Könyvbemutató

Erdei Sándor elmondta, hogy Molnár Éva tekintetét másfél évtizede ragadta meg néhány bőrmunka, és akkor határozta el, hogy megpróbálja, hátha neki is sikerül ilyet alkotni. A továbbiakban az alkotások születéséről beszélt a méltató: Molnár Éva a festett vagy natúr színű bőröket megtisztítja, meggyűrögeti, és az így létrejövő domborulatokat rögzíti, és ezeket temperával vagy akrill festékkel lefesti, majd miután elkészült, lakkal rögzíti az egészet. A bőrképek többnyire fákat és tájképeket ábrázolnak, de egyes munkákon feltűnik a fa és az ember szimbiózisa is. Az est második felében Erdei Sándor saját könyvéről beszélt. A Gyönyörködő madár című kötet nem az első, amelyet Kádár Nagy Lajos festőművésszel közösen készítenek. A kötetben Erdei Sándor versei és Kádár Nagy Lajos festményeinek reprodukciói találhatók. A költő nem csak a fentebb említett kötetből olvasott fel több verset, hanem prózakötetéből is. A felolvasások között Jőrös Andrea kárpátaljai népdalénekes énekelt.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!