ERDON Helyi hírek

2013.05.15. 14:44

Fejlesztési stratégia készül

Nagyvárad- Szerdai sajtótájékoztatóján Cornel Popa, a Megyei Tanács elnöke bejelentette: várhatóan hat hónapon belül elkészül Bihar 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési stratégiája.

Nagyvárad- Szerdai sajtótájékoztatóján Cornel Popa, a Megyei Tanács elnöke bejelentette: várhatóan hat hónapon belül elkészül Bihar 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési stratégiája.

 

Cornel Popa megyei tanácselnök több mindennel indokolta a stratégia kidolgozását: egyrészt a 2014-2020 közötti időszakban ezen konstrukció hiányában lehetetlen lesz európai uniós pénzösszegeket sikerrel megpályázni, másfelől pedig meglátásában a megyének az országban betöltött gazdasági szerepe, földrajzi helyzete, humán és materiális erőforrásai miatt megengedhetetlen, hogy Bihar „az árral ússzon”, világos koncepció nélkül. Becslése szerint a 90 ezer euróba kerülő fejlesztési stratégia hat hónapon belül elkészül, és azt ígérte, hogy a kidolgozási folyamatba a lakosság valamennyi szegmensét bevonják: a közigazgatásban dolgozókat, a civil és az szféra szféra képviselőit, az oktatókat stb. Ennek érdekében lakossági fórumokat fognak szervezni, és nem csupán elméleti síkon közelítik majd meg a témát, hanem konkrét akciótervekben, infrastrukturális, gazdasági, egészségügyi, szociális és tanügyi projektekben gondolkodnak.

Három szakaszban

A sajtótájékoztatón jelen volt Robert Pavelescu, a stratégia kidolgozásával megbízott, két tanácsadó cégből álló konzorcium képviselője is. Elmondta, hogy három lépésben képzelik el a megítélésükben koherens fejlődést biztosító stratégia elkészítését. A június végéig lezáruló első fázisban elemzik a megye jelenlegi gazdasági-szociális helyzetét. Ezután négy fókuszcsoportot alakítanak ki, a társadalom minél szélesebb rétegének bevonásával: mások mellett önkormányzati képviselőket, civileket, szakszervezeti vezetőket és vállalkozókat szólítanak meg. A második etapban, július végéig kibocsátanak egy ideiglenes stratégiát, ennek végső változata pedig a szeptember elejéig lesz meg, amikor újabb közmeghallgatásokat fognak hirdetni a témában. A szakember kiemelte, hogy a kilenc fő területre lebontott stratégia egyik erőssége az a projektlista lesz, melyek prioritást kell élvezzenek az EU-s források lehívása szempontjából. Emellett pedig olyan jellegű befektetéseket is ajánlanak, melyek kizárólag a megyei költségvetésből is finanszírozhatóak. Úgy fogalmazott: a dokumentumnak köszönhetően a befektetők tudni fogják, hol beruházzanak, a fejlődés pedig nem lesz kaotikus.

Ioan Mang, a Megyei Tanács alelnöke szerint a stratégia átlátható lesz, a megyének egységes fejlődést biztosít majd, melynek betudhatóan nem fog minden iparág Várad környékén koncentrálódni. Megjegyezte ugyanakkor: a dokumentumnak gyakorlati haszna lesz, nem fog egy szertár mélyén porosodni, mint a 2007-2013 közötti periódusra vonatkozó hasonló tanulmány.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!