ERDON Helyi hírek

2013.05.14. 14:52

Elfeledett bábok újraélesztése

Visszaköszön a (közel)múlt, legalábbis annak egy kicsi szelete: több mint hatvan éves bábokat is kiállítottak Váradon a Körösvidéki Múzeum Napjainak keddi nyitányaképpen.

Visszaköszön a (közel)múlt, legalábbis annak egy kicsi szelete: több mint hatvan éves bábokat is kiállítottak Váradon a Körösvidéki Múzeum Napjainak keddi nyitányaképpen.

 

Parlamenti képviselők, szenátorok, városi és megyei vezetők és bábok: ez a látvány fogadta tegnap az érkezőket a nagyváradi barokk palotában a Körösvidéki Múzeum Napjai idei megnyitóján. A notabilitások özönlöttek az ünnepélyes eseményre, ez a 17. év egyébként, amikor rendezvénysorozattal rukkol elő a Körösvidéki Múzeum – nem sokkal később aztán ugyanott megnyitották az első rendezvényt is: a bábkiállítást. A váradi Arcadia Társulat úgymond elfeledett „szereplői” tekinthetőek meg tegnaptól, van olyan is, amelyet még az ötvenes években készítettek. Mindegyiket színpadon is használták különféle előadásokkor.

Tematika

Az idei múzeumi napoknak különben a gyermekkor a tematikája. Éppen ezért nagyszerűen illik felvezető eseménynek ez a kiállítás. A több mint 60 báb a ’80-as évekig volt a társulat használatában. Az Arcadia épületének padlásáról szedték elő és restaurálták őket. Elisabeta Ardelean és Luminiţa Manea hozta kiállítható állapotba ezeket. A bábokon kívül a hozzájuk tartozó tervrajzok is megtekinthetőek.

A kiállítás május 18-ig látogatható, ekkor, 19 órától indul a Múzeumok Éjszakája, amikor többek között a barokk palotába is ingyenesen látogathatnak az érdeklődők, akárcsak a résztvevő (és lapunkban már felsorolt) más múzeumokba. A báb tematika ekkor is visszaköszön majd: a gyerekek kézműves foglalkozáson készíthetnek ilyeneket, amelyet Csűri Emese, az Arcadia Társulat bábtervezője tart. Emellett 18-án 19.30-tól román nyelvű bábelőadás is lesz a barokk palotában. Ugyanaznap este ugyanott Olaszországból, a Dolomitokból származó hagyományos fajátékokból nyílik kiállítás. Ezen alkalommal három olasz kézműves mutatja be, hogyan készülnek ezek.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!