ERDON Helyi hírek

2013.05.20. 13:14

Chiena: a fából készült világ

Nagyvárad- Szombat délben a Körösvidéki Múzeum Napjai eseménysorozat keretében Chiena címmel az Olaszországhoz tartozó Trentino tartományban készült játékokból nyílt kiállítás a Barokk Palotában.

Nagyvárad- Szombat délben a Körösvidéki Múzeum Napjai eseménysorozat keretében Chiena címmel az Olaszországhoz tartozó Trentino tartományban készült játékokból nyílt kiállítás a Barokk Palotában.

 

A dél-tiroli Trentino Alto Adige tartományból érkezett jelentős olasz küldöttség is részt vett azon a kiállítás megnyitón, melyet Exc. Böcskei László római katolikus megyés püspök jóvoltából szombat délben tartottak a Püspöki Palotában, a Körösvidéki Múzeum Napjai rendezvénysorozat keretében. Az apropó onnan adódott, hogy a május 23-ig megtekinthető fajátékokat (Chiena-nak nevezik ezeket) az UNESCO védettséget élvező Dolomit-hegységek vidékén élő ladinok készítették hagyományos módon, és ezeket a Fassa-i iskola diákjai, az ottani Ladin Múzeum, illetve egy játékgyár bocsátották ideiglenesen a Körösvidéki Múzeum rendelkezésére.

Érdekességképpen megjegyezzük: a Dolomit név onnan ered, hogy először Deodat de Dolomieu francia geológus tanulmányozta ezt a kőzetet, mely a Hold sápadt fényénél fehéren csillog, viszont napfelkeltekor és -nyugtakor tűzvörössé változik a színe, melyből számos monda fakad. Az egyik ilyen legenda szerint Laurino ókori király egy átokkal átváltoztatta a kertjében levő rózsákat kőzetekké, hogy senki más se tudjon gyönyörködjön ezekben. Megfeledkezett azonban a Napról, melynek sugarai reggel és este vörös fényben világították meg a kőrózsákat, így mások számára is láthatóak voltak.

Hagyományőrzés

A tárlatnyitón felszólalók többsége- dr. Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum főigazgatója, Alberto Pacher, a Trento Autonóm Tartomány elnöke, Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Maurizio Passerotti, Románia Trento-i tiszteletbeli konzulja, Mirela Florian, a Fassai Ladin Művészeti Líceum igazgatónője, Claus Soraperra kurátor, és a temesvári olasz főkonzul- egyaránt a váradi kulturális intézmény és Trento illetékes hatóságai közötti kiváló együttműködést, valamint azt emelték ki, hogy a ladin (rétoromán) nép úgy ragaszkodik az identitásához, a nyelvéhez, a hagyományaihoz és a kulturális örökségéhez, hogy közben nyitott marad a világ felé, és nem mond nemet a fejlődésnek, a korszerűsítési tendenciáknak.

Az ünnepség után az egyik váradi étteremben olasz ételkülönlegességeket lehetett kóstolgatni, este pedig úgymond élőben készültek Chiena-fajátékok a múzeumban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!