ERDON Helyi hírek

2013.05.28. 13:11

Bizniszközpont épül a Lotus szomszédságában

Nagy összegű befektetéssel irodakomplexum és konferenciaközpont épül a Lotus Center melletti, sok éve parlagon álló területre. A befektető képviselőjével kedden megtekintettük a helyszínt. Az építkezés majdnem felét az Európai Unió finanszírozza.

Nagy összegű befektetéssel irodakomplexum és konferenciaközpont épül a Lotus Center melletti, sok éve parlagon álló területre. A befektető képviselőjével kedden megtekintettük a helyszínt. Az építkezés majdnem felét az Európai Unió finanszírozza.

 

Beépítik azt a hosszú idő óta elhagyatott, gazos területet, amely közvetlenül a nagyváradi Lotus Center mellett van. A jó fekvésű telket már többször, több vállalkozó kinézte magának, legutóbb például aquaparkot akartak ott létesíteni, de azt a projektet végül ejtették. Most újabb befektető érkezett, ezúttal rövidebb távon megvalósuló tervekkel: irodaház-komplexum és konferenciaközpont lesz a területen.

A projekt fejlesztője a Tradecenter kft., amelynek igazgatójával, Diószegi Lajossal tegnap megtekintettük a helyszínt. Elmondta: várhatóan jövő év végére lesz kész a központ – már ha a tervek szerint idén ősszel meg tudják kezdeni az építkezést.

Majdnem felesben

A Tradecenter 41 millió lejt fektet mindebbe, továbbá ugyanekkora támogatást szerzett meg az Európai Unió Regio programja révén – ez utóbbi 41 milliós összeg vissza nem térítendő támogatás. Összesen 88.150.632 lejre rúg a befektetés. A jelzett két fő pénzforrás mellett a Tradecenter már áprilisban szerződést kötött a román régiófejlesztési minisztériummal, amely révén néhány millióval a bukaresti kormány is beszáll.

A létesítmény tehát nem egy újabb pláza lesz, nem konkurál a közvetlen szomszédságában lévő Lotusszal. A komplexum ehelyett úgymond üzleti központként fog működni. Ennek lényege, hogy az irodaház helyiségeit bérbe adják érdeklődő cégeknek. Főleg kis- és közepes vállalkozásokra számítanak bérlőként, kezdetben mintegy húszra. Titkárságokat, tájékoztató központokat is működtethetnek majd ott a bérlő vállalkozások, ugyanakkor lesz a komplexumban több konferenciaterem, valamint egy olyan, nagyobb helyiség is, ahol különböző kiállításokat, expókat lehet szervezni. Az épület öt emeletes lesz, összesen 15.993 négyzetméteres, ebből 9486 négyzetmétert adnak majd bérbe. Mélygarázs fogja kiegészíteni a létesítményt, 100 parkolóhellyel.

A projektigazgató elmondta: rövidesen megejtik a közbeszerzési eljárást az építő cég kiválasztására, ősszel pedig indulhat a munka. A projekt tervezett futamideje 19 hónap, azaz elvileg a jövő év vége felé lesz működőképes a komplexum. A majdani bérlők által hozott alkalmazottakat is beleszámítva a becslés szerint 377-en dolgozhatnak majd ott. A központ saját alkalmazottainak száma kezdetben 20 fő lesz.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!