ERDON Helyi hírek

2013.05.26. 19:08

Az Európai Unióban barangoltak

Nagyvárad- A hétvégén Barangolás az Európai Unióban elnevezéssel Tankó Zita immár IX. alkalommal szervezett versenyt kisdiákok számára. A Szent László Líceum biztosított ennek helyszínt.

Nagyvárad- A hétvégén Barangolás az Európai Unióban elnevezéssel Tankó Zita immár IX. alkalommal szervezett versenyt kisdiákok számára. A Szent László Líceum biztosított ennek helyszínt.

 

Tankó Zita főszervező, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tanítónője az Erdély Online-nak elmondta, hogy kilenc esztendővel ezelőtt osztályrendezvényként indult útjára a verseny azzal a céllal, hogy a diákok felvilágosult, tudatosult polgárai legyenek majd annak az Európai Uniónak, melyhez néhány évvel később Románia is csatlakozott. Az évek folyamán aztán a vetélkedő kinőtte magát, nem csupán váradi, hanem partiumi, illetve erdélyi iskolák is beneveztek, az idén például kilenc megyéből (Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Kovászna, Hunyad, Máramaros, Maros, Szilágy és Szatmár) érkezett 13, háromfős csapat az országos döntőre.

A zsűri elnöke Pető Csilla egyetemi oktató, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének oktatásért felelős ügyvezető alelnöke volt, a testület további tagjai pedig Tankó Zita, Nagy Enikő, Szallós Ildikó, Harácsek Klementina, Oros Erika, Románszki Rozália és Fügedy Erzsébet pedagógusok voltak. A változatos és néhány esetben talán még az uniós ügyekben kevésbé tájékozatlan felnőttek tudását is próbára tevő feladatkiírások közt elméleti és gyakorlati kérdések egyaránt szerepeltek. A gyermekeknek például különböző tájegységek, népek táncait kellett felismerniük, térképre elhelyezett nevezetességeket kerestek, képeslapot írtak a zsűri tagjainak, keresztrejtvényeket fejtettek.

Beszterceiek győztek

A megmérettetés izgalmait a délutáni órákban városnézéssel vezették le a résztvevők, a szombaton 17 órakor kezdődött díjkiosztó ünnepségen pedig a házigazda tanintézmény tehetséges diákjai szórakoztatták zenés-táncos produkciójukkal az egybegyűlteket. Pető Csilla különdíjának az árpádi Kószabószáék (Szabó Adél, Szántó Boglárka, Moşneag Zoltán, felkészítőtanár Bunău Irén) örülhettek, mivel ez a csapat gyűjtötte össze a legnagyobb pontszámot Bihar megyéből.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum MBM Friends csapata állhatott (Fehér Anna, Gádoros Mátyás, Szabó Boglárka, felkészítőtanár Krányák Jusztina). „Ezüstérmet” érdemel a szintén ezen középiskolából érkezett Friends nevű csoport (Cuculeanu Dániel, Koncz Balázs, Cuculeanu Krisztián, felkészítőtanár Tompos-Urban Klára). A győztes idén a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnázium Heuréka-csapata lett: Bocskai Eliza Blanka, Gagyi Róbert Mihály és Müller Ágnes, felkészítőtanáruk: Bocskai Tünde.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!