ERDON Helyi hírek

2013.04.15. 09:09

Hang Világnapja Kolozsváron

Romániában első alkalommal ünneplik meg a Hang Világnapját. Az elektronikus és az írott sajtóban így akarják a figyelmet felhívni az egészséges hang fontosságára, megőrzésére és a hangszálak megbetegedésének megelőzésére.

Romániában első alkalommal ünneplik meg a Hang Világnapját. Az elektronikus és az írott sajtóban így akarják a figyelmet felhívni az egészséges hang fontosságára, megőrzésére és a hangszálak megbetegedésének megelőzésére.

 

A hang az emberek közötti kommunikáció legfontosabb eszköze. A munkahelyek egyharmada megfelelően működő hangot igényel.

1999-ben a brazíliai szakemberek egy csoportja javasolta: ünnepeljék meg a hang napját. Amerikában és a világ más országaiban is rendeztek hasonló, ünnepélyes rendezvényeket.

2003-ban április16-át a Hang Világnapjának nyilvánították. Ma már több mint 40 országban szerveznek ez alkalommal különböző rendezvényeket.

Az idei évi Hang Világnapjának szlogenje: „A hang számít”.

A Hang Világnapjának célkitűzése, tudatosítani a világ nyilvánossága előtt, hogy mennyire fontos szerepe van az emberi hangnak a mindennapi életben, a munkahelyen, a társadalmi életben. Ugyanakkor felhívni a figyelmet arra, hogy gondozni is kell hangot, annak egészséges működését megőrizni. A betegségeket megelőzni, és a rendellenességeket időben kezelni.

Vannak olyan foglalkozások, mint énekesek, műsorvezetők, tanárok, egyházi személyek munkája, akiknek foglalkozásuknál fogva fontos az egészséges hangnak a léte. Egyesek azonban nem tulajdonítanak kellő fontosságot a hangjuknak. A megbetegedés kezdeti jeleit figyelmen kívül hagyják. Ez később kihat a munkájukra, a teljesítményükre.

A nemzetközi felmérések szerint a tanárok hangjának megbetegedése a legjellemzőbb. Statisztikai adatok bizonyítják azt, hogy az oktató személyzetnél 32- szer nagyobb a hangszálak megbetegedése, mint a lakosság átlagánál. Az oktató személyzet 20%-nak meg kell szakítania tevékenységét a hang megbetegedései miatt.

A Hang Világnapját a tudomány és a művészet kölcsönhatásaként is értelmezhetjük. Az énekhang függ a hang minőségétől. Az énekesek hang problémája a hangképzés szervek működésétől függ. Az esetleges problémákat megfelelő szakemberek, orvosok oldják meg.

Kolozsváron ezt az alapjaiban is figyelemre méltó eseményt felkarolták a Fül- Orr- Gégészeti klinikán dr. Rodica Mureşan adjunktus vezetésével dogozó csoport, a „Gheorghe Dima” Zeneakadémia részéről dr. Adriana Bera rektor-helyettes, a Kolozsvári Nemzeti Opera ügyvezető igazgatója, Marius Budoiu.

Szimpóziumokat, előadásokat szerveznek az eseménnyel kapcsolatban. Például: „Hang megbetegedések megelőzése az oktató személyzetnél”, illetve „Az énekes hangja-orvosi és művészeti szempontból” címmel szerveznek szimpóziumot. Értekeznek a hang higiéniai szabályairól, illetve a hang megbetegedés megelőzésével kapcsolatban. De előadják a Nemzeti Operában, karitatív előadásként, Giacomo Puccini Pillangókisasszony című művét.

Az ősi falak között, az Etnográfiai Múzeumban (a Redutban) tartott hangversenyen a Zeneakadémia növendékei lépnek fel. Az énekes hangjával kapcsolatban elmondják, mennyire kényes, és ügyelni kell az énekes hangjának karbantartására. A legkisebb rendellenségre is figyelni kell.

Szándékuk a hangképzés mechanizmusának elemzése, valamint a hang megbetegedésének megelőzése. Tudatosítani akarják, hogy mindehhez a hangképzés mechanizmusának alapos ismeretére van szükség. Ha az egyénnél valamilyen károsodás következik be, hogyan lehet orvosolni, hogy egészséges hanggal rendelkezzen.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!