ERDON Helyi hírek

2013.04.10. 13:36

Halálos italok gyilkolnak Biharban

Az utóbbi időszakban több olyan halálesetet regisztráltak Bihar megyében, amelyeknek oka a mérgező szeszes italok fogyasztása volt.

Az utóbbi időszakban több olyan halálesetet regisztráltak Bihar megyében, amelyeknek oka a mérgező szeszes italok fogyasztása volt.

 

Tizenkilenc személy halt meg eddig idén a megyében amiatt, hogy mérgező italt fogyasztott. Az áldozatok többsége – 16 ember – férfi, a legfiatalabb közülük 35 éves volt, a legidősebb 85. A megyei egészségügyi szakhatóság közlése szerint csoportosnak is minősíthető haláleset történt Érselénden, ahol 5 személy vesztette életét amiatt, hogy metil-alkoholt tartalmazó szeszes italt ittak.

Minden mehet

A felügyeleti szakhatóság szerint az érintett személyek úgymond társadalmilag sebezhető rétegekhez tartoztak, rossz körülmények között éltek. Majdnem mindegyikőjükről bebizonyosodott például, hogy egészségügyi biztosításuk sem volt. Az áldozatok családtagjai és szomszédai azt nyilatkozták, hogy az illetők fogyasztottak például kékszeszt, ablakmosó folyadékot, fagyállót, ipari metilalkoholt. Közülük 14-en a kórházba szállítás után hunytak el, 5-en otthonaikban.

Az egészségügyi igazgatóság ennek kapcsán tudatta, hogy az ilyen anyagokkal való mérgezés esetén a szervezetbe gyorsan felszívódik a halálos anyag. A mérgezés tünetei 1–36 óra elteltével jelentkeznek. Ez idő alatt általános rosszullét, ájulás, gyengeségérzet, fejfájás, hányás, hasmenés, gyomorfájás, izzadás, vérnyomás-ingadozás és légzési nehézség jelentkezhet. Gyakori még a látászavar, a színek összetévesztése. Később kómába esik az áldozat. Amennyiben időben segítséget kap és megmenthető, legalább 5 napos felügyeletre szorul, ennyi időbe telik ugyanis átlagosan a jelzett mérgező anyagok szervezetből való kiürülése.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!