ERDON Helyi hírek

2013.04.01. 14:30

Fellendítik a kőolajkitermelést a megyében

Nagyszabású beruházást indít az OMV Petrom Berettyószéplakon. A kétszáz millió eurós befektetés részleteiről a Hilton szálló dísztermében tartott sajtótájékoztatón számoltak be a vállalat vezetői.

Nagyszabású beruházást indít az OMV Petrom Berettyószéplakon. A kétszáz millió eurós befektetés részleteiről a Hilton szálló dísztermében tartott sajtótájékoztatón számoltak be a vállalat vezetői.

 

A jelenlévők először egy dokumentumfilmet tekinthettek meg arról, hogy hogyan kezdődött és fejlődött a gáz- és kőolajkitermelés Romániában, majd Mariana Gheorghe, az OMV Petrom országos vezérigazgatója szólalt fel. Elmondta: Berettyószéplak nagyon fontos kitermelőhely számukra, az általuk kitermelt gáz és kőolajszármazék10%-át biztosítja. Mint elhangzott, a Petrom 150 éve létezik hivatalosan, az országban kitermelt gáz- és kőolaj 40%-át ez a vállalat biztosítja.

Tevékenységek

Egyúttal a Petrom Románia legnagyobb adófizetője - 2005 és 2012 között 54 milliárd lejt fizetett az államkasszába – és a legtöbb alkalmaottal rendelkező vállalat: 22 ezer elkalmazottja van és közvetett módon további 60 ezer munkahely létezéséhez járul hozá. Nem elhanyagolandóak a Petrom szociális jellegű tevékenységei sem: eddig körülbelül 500 ezer eurót költöttek iskolák rehabilitációjára, számítástechnikai felszerelésüke. Helyi szinten eddig 1500 munkahelyet teremtettek és a megye legnagyobb adófizetői, továbbá egyebek mellett a Petrom tette lehetővé, hogy a Megyei Kórház az országos távgyógyászati hálózathoz kapcsolódjon.

Természetes csökkenés

Romániának nagyobb az energetikai önállósága sok más európai országnál (a kőolaj tekintetében például 60%-os, ami jó aránynak számít) és a kőolajipari beruházások sokkal több perspektívát rejtenek, mint ezeknek az importja – mondta el a vezérigazgató.

Azt is megtudtuk: mivel „érett” tartalékokat termelnek ki, a kitermelhető mennyiség évente átlagban 10%-kal csökken. Az új technológiákkal ezt a természetes csökkenést igyekeznek ellensúlyozni.

Kétezer új munkahely

Később Gabriel Selischi területi igazgató szólalt fel. Elmondta: Bihar megyében 1961-ben kezdte el a kőolajkitermelést a Petrom, a maximumot 1981-ben érték el. Jelenleg háromezer szondájuk van, ezek közül 500 aktív. Tervük az, hogy olyan, korszerű techonlógiát vezessenek be itt, mely több kőolaj kitermelését teszi lehetővé több ideig. Berettyószéplakon 103 új szondát fognak létesíteni, ezek közül 40 vízszintes lesz, ezenkívül olyan kiegészítő felszereléseket fognak majd működtetni, melyek minimálissá teszik a környezetszennyezést és amelyeknek köszönhetően energiát takarítanak meg.

A teljes, Romániát érintő korszerűsítési projektjük hat lelőhelyre vonatkozik és 400 millió euróss beruházást feltételez, ezek közül a berettyószéplaki a legfontosabb. Mindennek köszönhetően országos szinten kétezer új munkahely létesül, mondta el a területi igazgató.

Cornel Popa, a Megyei Tanács elnöke is felszólalt. Elmondta: fontos, hogy átlátható és jól működő kapcsolat létezzen a helyi közigazgatás és a privát szféra között, hiszen az ilyen jellegű projektekből sok haszna származik a megyének. „Ha Dél-Kelet Európa legnagyobb gáz- és kőolajkitermelője többmillió euró értékű, masszív beruházási tervvel jön, a Megyei Tanács prioritása az, hogy minden feltételt biztosítson ennek gyakorlatba ültetéséhez” – jelentette ki a tanácselnök.

A későbbiek során a Petrom vezetői okleveleket nyújtottak át azoknak a berettyószéplai fiataloknak, akik a Petrom ösztöndíjával járják ki a Ploieşti –i kőolajipari egyetemet.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!