ERDON Helyi hírek

2013.04.22. 11:54

Felhőtlen szórakozás a váradi színházban

A nagyváradi Holnap Után Fesztivál záróakkordja egy remekbe szabott bohózat volt: Ray Cooney Páratlan párosa kitörő siket aratott a váradi színház teltházas közönsége körében.

A nagyváradi Holnap Után Fesztivál záróakkordja egy remekbe szabott bohózat volt: Ray Cooney Páratlan párosa kitörő siket aratott a váradi színház teltházas közönsége körében.

 

Ray Cooney angol szerző Páratlan páros című darabja megszületése óta a színpadok egyik legkedveltebb bohózatává vált, amelyikre tökéletesen illik a fergeteges jelző. De ahhoz, hogy egy leírt szöveg valóban fergetegessé váljon a színpadon, ahhoz annak megfelelő rendezés és színészi alakítás is kell. Bízvást állíthatjuk a vasárnap esti produkció láttán, hogy a Kecskeméti Katona József Színház művészei a Nagyváradról elszármazott közkedvelt színművész és rendező Cseke Péter színre vitelében maradéktalanul kiaknázták a bohózatban rejlő lehetőségeket, egyáltalán nem kímélték a nézők rekeszizmait, és minden nevetőizmot úgy megdolgoztattak, ahogy a többit a konditermekben szokás.

Precíziós poéngyártás

Nyilvánvaló, hogy ez a darab nem a világmegváltásról, a kortárs művészi életérzésről, hanem pusztán csak a szórakozásról szól, de esetünkben ez nem von le magának az előadásnak az értékéből, hiszen ahhoz, hogy ez a darab valóban hatásos legyen, megfeszített koncentrációra, összeszokottságra, és komédiázó kedvre van szükség. A kecskemétiek előadásában rendkívül precíz megoldások vannak, hiszen mindig a kellő pillanatban kellett bejönni a színpadra, illetve kimenni a játéktérről, mindig a kellő pillanatban kellett megszólalni, elhallgatni, hogy a darab ritmusa ne törjön meg, és precíz, összeszokott játékra volt szükség akkor is, amikor a színpadon tulajdonképpen két helyszín, a wimbledoni és a richmondi lakásban történtek egyszerre jelenültek meg. A mű alapkonfliktusa ez: John Smith (Cseke Péter) taxisofőr egy éjszaka verekedésbe keveredik, melynek nyomán fejsérülést szenved, amit ellátnak a kórházban, ugyanakkor a rendőrség nyomozásba kezd. Csakhogy John más címet mondott be a rendőrségen és mást a kórházban. Ebből a nézők számára kiderül, hogy John kettős életet él, akinek két londoni kerületben két lakása és két felesége van. John abszurdabbnál abszurdabb meséket talál ki, hogy le ne bukjon, illetve hogy a két kerület rendőrfelügyelőjének és két feleségének gyanúját eloszlassa. Ebben az igyekezetében segítségére siet szomszédja, Stanley is (Szerednyney Béla), aki a maga során szintén mindenféle hantákat talál ki, amivel csak tetézi a bajt. Persze minden szereplő nagyon hiszékeny, első hallásra elfogadnak mindent, amit hallanak, amiből aztán a félreértések, ezzel együtt pedig a komikus helyzetek lavinája indul be.

Szép gesztus

Az országos hírű színészek, vagyis Cseke Péter és Szerednyey Béla nem okoztak csalódást, sugárzott róluk az, hogy nagyon élvezik a játékot, a szerepüket, de nagy örömünkre méltó társaik voltak a színpadon a váradi közönség számára kevéssé ismert színészek is, jelesül a két női főszereplő, Danyi Judit és Magyar Éva, a homoszexuális szomszédot alakító Kiss Zoltán, és a két rendőrfelügyelő, Kiss Jenő és Pál Attila is remekül megoldották feladatukat. Ha a Holnap Után Fesztivál egyik alapvető jegye a vidámság és a humor kíván lenni, akkor ez az előadás feltétlenül méltó lezárása volt ennek a kezdeményezésnek, de ha a fesztivál a következő idényekben más jelleget is fog ölteni, a Kecskeméti Katona József Színház vasárnap esti előadása akkor is emlékezetes élmény marad a közönség számára. A leírtakon kívül azért is emlékezetes lesz ez az esemény, mert a bohózat végeztével Cseke Péter megköszönte a váradi közönségnek a fogadtatást, majd pedig a színpadra hívta azokat a váradi színművészeket – F. Márton Erzsébetet, Molnár Júliát, Ács Tibort, Dobos Imrét, Hajdu Gézát, ifj. Kovács Leventét –, akikkel 1991-ben Nagyváradon színre vitte e Páratlan párost.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!