ERDON Helyi hírek

2013.04.23. 10:01

Elidőzni a Csendidőben

Jankó Szép Noémi és Márton Katalin nagyváradi képzőművészek Csendélet című kiállítása nyílt meg április 22-én a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában.

Jankó Szép Noémi és Márton Katalin nagyváradi képzőművészek Csendélet című kiállítása nyílt meg április 22-én a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában.

A hétköznapi, egyszerű tárgyak, mint egy ruha, egy kulcs, egy kő teljesen más értelmet kaphatnak, ha az idő egy pillanatra megáll és a csendet is meghallva szemléljük őket. Erre a megállásra invitál a két képzőművész Jankó Szép Noémi és Márton Katalin Csendidő című kiállítása. A váradi Vizuális Művészetek Galériájában körülbelül 30 tűzzománc, tíz merített papír és 20 kerámia munkát tekinthetnek meg az érdeklődők. A hétfői tárlat megnyitón Jakobovits Márta keramikus és Ramona Novicov műkritikus beszélt a kiállított munkákról. Utóbbi elmondta, hogy az alkotásokból kitűnik, hogy mindkét képzőművésznek van mit mondania, és követni tudják az útmutató hangot. „Két erős nőt látok, akik azon kívül, hogy tehetségesek, ezt az adományt tovább is adják, hiszen mindketten foglalkoznak a gyermekek művészi tanításával”- mondta el Ramona Novicov, majd kitért a technikákra: a merített papír munkák elfeledtetik velük az anyag hétköznapiságát, és rávilágítanak arra, hogy ennek is vannak csodálatos tulajdonságai, amelyet úgy lehet formázni, mint bármilyen más értékes képzőművészeti anyagot. Jankó Szép Noémi munkái azt mutatják meg, milyen az mikor valaki négyzetmilliméterről-négyzetmilliméterre érzi a keze alatt alakuló anyagot, és mindkettejük munkája a megállásra, elidőzésre szólítja fel a nézelődőt, arra, hogy „használd ki az időt és élvezd a pillanatot”.

Tűzzománc

Jakobovits Márta kiemelte, hogy a két képzőművész a legaktívabb és legtehetségesebb váradi művészek közé tartozik, akik ezúttal speciális technikával készült munkáikat állították ki, amelyekből érződik a készítőik személyisége és érzékenysége. „A témát a hétköznapból merítették, az érdekes az, hogy mi történik ezekkel a tárgyakkal, a köztük levő kapcsolattal, mikor műalkotássá válnak. A merített papírral, a tűzzománccal és a kerámiával egy sajátos világot teremtenek meg” - tette hozzá Jakobovits Márta. A merített papír esetében a művész keze alatt formálódik az anyag, míg elnyeri a kívánt formát. Jakobovits Márta, a kiállításon megjegyezte, hogy szégyen, hogy Nagyváradnak csak kevés és rossz állapotban levő galériája van, és az, hogy a művészek csak ilyen körülmények között tudnak kiállítani.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!