ERDON Helyi hírek

2013.04.25. 13:17

Egyre többen, egyre inkább, egyre fiatalabban híznak el

A Partiumi Egyetemi Napok (PEN) harmadik napján újabb kiemelkedő személyiség kapott helyet a programban. Dr. habil. Forgács Attila, a budapesti Corvinus egyetem oktatója szerda este „GlObesity”: a tömeges elhízás címmel tartott előadást az érdeklődőknek a Partiumi Keresztény Egyetem Dísztermében.

A Partiumi Egyetemi Napok (PEN) harmadik napján újabb kiemelkedő személyiség kapott helyet a programban. Dr. habil. Forgács Attila, a budapesti Corvinus egyetem oktatója szerda este „GlObesity”: a tömeges elhízás címmel tartott előadást az érdeklődőknek a Partiumi Keresztény Egyetem Dísztermében.

A nagyon jó előadói tehetséggel megáldott szakértő, miután az elhízás történetéről és miértjeiről beszélt, számos szemszögből vizsgálta azt, felhívva a hallgatóság figyelmét arra, hogy mekkora méretű manipulációnak vagyunk kitéve a trendek és a média által. A befolyásolás eredményét ijesztő statisztikákon keresztül mutatta be, melyeket a WHO (World Health Organization), azaz az Egészségügyi Világszervezet felmérései és becslései alapján készítettek. Fogyasztói társadalmunk 60%-a súlyosan elhízott, 30%-a pedig túlsúlyos. Negyven év múlva a földkerekség minden lakosa elhízott lehet, mivel a jelenség megállíthatatlan, és miközben a világ nagy része folyton vásárol és fogyaszt, a világon 1 milliárd ember még ma is éhezik, és 17 ezer gyermek hal éhen naponta. Az  elrettentő számadatokon túl az általános műveltség körébe is beillő tényeket fedett fel az előadó a túlsúly és a társadalmi hierarchia, a tudattalanból eredő magatartás, illetve az emberek közötti kapcsolatok összefüggéséről. Megtudtuk, hogy a világ legismertebb beszélt nyelveiben a pocakosság magában hordozza a tekintélyesség értelmét, és hogy ez a testsúly-dominancia összefüggésen alapul. Másrészt, a túlsúlyos testalkat a tudatalattiban defenziós, védekezési funkciót tölt be, azaz a zsírréteg biztonságérzetet ad a külső érzelmi hatásokkal szemben. Ezért van az, hogy akik elhatározzák, hogy leadják felesleges kilóikat és nagyon rövid idő alatt véglegesen lefogynak szorongóbbak lesznek, erősödik a depresszióra, öngyilkosságra való hajlamuk. Az elhízás kockázatainak ismertetése után Forgács áttért a túlsúly fogalma köré épített manipulációs eszköztár és marketinges háttér bemutatására. Olyan, a reklámokban és felhívásokban elrejtett manipulatív elemekre világított rá, amelyek anélkül vannak hatással ránk, hogy észrevennénk: a bankrendszer, a távközlési szolgáltatók, és még sorolhatnánk, a sikert, a hatékonyságot, a biztonságot, egyszóval mindent, amire a kétségbeesett társadalomnak szüksége lehet evéssel, csábító ínyencségekkel reklámoznak. Ennek következménye az is, hogy ma már a nagy bevásárlások többsége nem racionális, hanem teljesen érzelmi alapon működik, így biztosítva az áruházláncok és nagyvállalatok számára a fogyasztói létszámot. Mint elhangzott, hihetetlen üzlet folyik ugyanakkor a társadalom lefogyasztása mögött is. Gondoljunk csak a túlsúlytól megszabadító készítményekre, a számtalan könyvre és videokazettára, a tévéműsorokra és reklámokra, melyek mind-mind biztos sikerrel kecsegtetnek. Jól megtervezett csapdába csalja az embereket a trend, a reklám, ráadásul mindezt úgy, hogy az alapvető szükségletünket és mindennapi kultúránk fontos részét, a táplálkozást fordítja ellenünk. Forgács Attila előadása így mondhatni közérdekű felhívás volt, hogy figyeljünk oda arra, hogy mi mit fogyasztunk, és, hogy minket ne fogyasszanak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!