ERDON Helyi hírek

2013.04.02. 16:20

DSP: átláthatósági próbálkozás, de átláthatatlanul

A transzparenciát próbálja meghonosítani tevékenységében a megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP), ezért keddtől rendszeresen tájékoztatna. A lényeg azonban homályos.

A transzparenciát próbálja meghonosítani tevékenységében a megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP), ezért keddtől rendszeresen tájékoztatna. A lényeg azonban homályos.

Heti rendszerességgel tervez sajtótájékoztatót tartani a jövőben a megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) – ezt a keddi első ilyen rendezvényükön jelentették be, amely azonban egyből hiányosságokkal indult. A DSP ezentúl statisztikai adatokat ismertetne a tevékenységével kapcsolatban – ám tegnap az derült ki, hogy az adatok mögött nincs lényegi információ. Azt ígérték, hogy ezen változtatni fognak, amennyiben tudnak.

Számok és űrök

A tájékoztatón elmondták például, hogy az elmúlt héten 38 esetben vettek mintát az ipari jellegű szennyezés megállapítása végett, 5 esetben bocsájtottak ki orvosok számára olyan engedélyt, amelynek révén más EU-tagállamokban dolgozhatnak, 12 cégnél végeztek ellenőrzéseket, 33 ivóvíz-mintát vettek többet között a radioaktivitás megállapítása céljából, a Félixfürdőn a termálvíz minőségét 6 minta alapján ellenőrizték, ugyancsak 6 esetben mérges gázok esetleges jelenlétét vizsgálták térségünkben, és például 3 tájékoztató kampányt futtattak.

Hiába kérdeztek azonban az újságírók a konkrétumokra – azaz például arra, találtak-e ipari szennyezést, mit tapasztaltak a vizsgált cégeknél, radioaktív-e az ivóvíz valahol, milyen a termálvíz minősége Félixen, mérgező-e valahol a levegő stb. –, minden esetben azt a választ kaptuk, hogy konkrét adatok nincsenek, az eredmények feldolgozása nem fejeződött be, a tájékoztatóra pedig nem sikerült konkrét adatokat beszerezni. Az illetékes későbbre ígért esetleg tájékoztatást, de azt is csak abban az esetben, ha az intézmény csúcsvezetése is jóváhagyja azt. A sajtósok és a DSP képviselőjének megegyezése szerint a jövőben vagy inkább közleményben küldik ki az ilyen adatokat, vagy dokumentálódnak a számadatok mögötti valóságról is, ha tájékoztatót kívánnak tartani.

Elhangzott mégy egyébként, hogy a megyében a múlt héten már csökkenést mutatott az akut légzőszervi megbetegedések száma az előző hetihez képest, jelenleg 2590 ilyen van regisztrálva. Ez a tavalyi év hasonló időszakához képest is csökkenést mutat. Ugyancsak csökken a regisztrált tüdőbetegségek száma a megyében.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!