ERDON Helyi hírek

2013.04.28. 11:15

A Törzsasztal vendége: Tompa Andrea

A kolozsvári származású Tompa Andrea író, színikritikus volt a vendége a Törzsasztal sorozat legutóbbi rendezvényének, melyet április 26-án tartottak meg a Várad szerkesztőségében.

A kolozsvári származású Tompa Andrea író, színikritikus volt a vendége a Törzsasztal sorozat legutóbbi rendezvényének, melyet április 26-án tartottak meg a Várad szerkesztőségében.

A vendég beszélgetőtársa ezúttal is Kőrössi P. József volt, felvezetésképpen pedig Szilágyi Aladár szerkesztő mutatta be röviden a Várad folyóirat idei negyedik számát. Kőrössi P. József mindenek előtt röviden ismertette Tompa Andrea életrajzát és pályafutását: az író, színikritikus Kolozsváron született, az ELTE Bölcsészkarának magyar–orosz szakán végzett, jelenleg Budapesten él. Első színházi tárgyú írása 1999-ben jelent meg a Színház folyóiratban, azóta rendszeresen közöl a magyar nyelvű színházi újságokban. 2004-ben doktorált az ELTE orosz irodalom szakán. 2005 óta a Színház folyóirat szerkesztője, tanít a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán, ahol jelenleg adjunktus. Tompa Andrea az első, akinek a Békés Pál-díjat odaítélték. Ezt az idén kapta meg. A beszélgetés során az író két könyvébe nyerhettek bepillantást a jelenlevők: a 2010-ben megjelent A Hóhér háza című első könyvébe, valamint a napokban megjelent, az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is bemutatott Fejtől s lábtól című regényébe. A két könyv ismertetése során Tompa Andrea felelevenítette múltját, családi emlékeket és történeteket, amelyekkel részben könyveiben is találkozhatnak az olvasók, valamint az utazásokhoz fűződő élményeit.

Emlékek

„Gazdag az a családi hagyaték, amit kaptam, de nem rendkívüli. A kérdés az, hogy a történeteket megkapjuk e, van aki elmesélje, vagy elég kíváncsiak vagyunk-e, hogy előássuk a múltat” – árulta el az író. A Hóhér háza című regényét Kolozsvár regényének is nevezik, melyben a romániai diktatúra mindennapjai elevenednek meg egy kamaszodó lány szemével. „Valóban erdélyi regény, de számomra sokkal nagyobb magyar területet jelent, fed le”- magyarázta Tompa Andrea. Ebben a könyvben is találkozunk az író saját emlékeivel, élményeivel. A 38 fejezetből álló könyv 38 mondatból áll, hiszen minden fejezet egy mondat. „A fejezetek felépítéséből adódóan a könyv elsőre nehezen olvashatónak tűnik, de ahogy hallottam a visszajelzésekből, a második, harmadik fejezet után az olvasók teljesen megszokták” – tette hozzá.

Új könyv

Az est során a jelenlevők megismerhették Tompa Andrea legújabb könyvét is, a Fejtől s lábtól – Kettő orvos Erdélyben című regényét, amely pár napja jelent meg, és a Törzsasztal alkalmával mutatták be először. Az új regény két magányos ember, egy férfi és egy nő, egy Brassó közeli aljegyző fiának és az enyedi zsidó kereskedő lányának történetét kíséri végig. A beszélgetést követően elhangzott, hogy a Törzsasztal alkalmain ezentúl kisorsolnak egy-egy grafikát Rob Ibolya képzőművész felajánlásából, valamint előfizetéseket és folyóiratokat. Az első sorsoláson az esemény legfiatalabb és legidősebb résztvevője nyert. A Törzsasztal következő alkalmára május 10-én kerül sor, meghívott vendég Forgách András rendező, színész, író, műfordító, dramaturg lesz.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!