ERDON Helyi hírek

2013.03.06. 13:39

Rövidebb lesz a beiratkozási időszak

Az iskola előkészítő és az első osztályokba való beiratkozásról, valamint az érettségi és a képességfelmérő vizsgák megyei szintű szimulálásáról beszélt Daniel Negrean főtanfelügyelő szerdai sajtótájékoztatóján.

Az iskola előkészítő és az első osztályokba való beiratkozásról, valamint az érettségi és a képességfelmérő vizsgák megyei szintű szimulálásáról beszélt Daniel Negrean főtanfelügyelő szerdai sajtótájékoztatóján.

Az előkészítő osztály a Tanügyminisztérium döntése alapján továbbra is az általános iskolák kötelékében marad, és az iskolák épületeiben kell megszervezni azokat. Létezik az a lehetőség is néhány esetben, hogy az előkészítő osztályokat egy óvoda épületében alakítsák ki, ha az óvoda egy elemi, illetve elemi és általános iskolai struktúra részét képezi. Fontos megjegyezni a következő tanévre vonatkozólag, hogy egy gyermeket akkor lehet beíratni előkészítő osztályba, ha 2013. augusztus 31-ig betöltötte a hatodik életévét. Szintén az előkészítő osztályba írathatják be azokat a gyerekeket is, akik ez év szeptember 1. és december 31. között töltik be hatodik évüket, azzal a kikötéssel, hogy a gyermek egy értékelésen vesz részt, amelyet iskolapszichológusokból álló bizottság végez el.

Egy újdonság a tavalyi tanévhez képest az, hogy azok a diákok, akik hetedik életévüket betöltik augusztus 31-ig, azokat egyenesen az első osztályba írathatják be a szülők. A főtanfelügyelő felhívta a figyelmet, hogy ez az utolsó alkalom, mikor engedélyezik, hogy a diákokat direkt első osztályba írassák be anélkül, hogy kijárta volna az előkészítő osztályt. Az előkészítő osztályok célja, hogy felkészítse a gyerekeket az iskolai környezethez. Az előkészítő osztályokkal foglalkozó tanítóknak rendelkezniük kell a szükséges képesítéssel és az oktatási intézmények alkalmazottai kell legyenek és ugyanaz a tanító viszi végig a diákokat egészen a negyedik osztályig.

Beíratás

A gyereket a körzeti iskolába írathatják be a szülők, vagy egy másik választott iskolába, attól függően, hogy az mennyi üres hellyel rendelkezik, figyelembe véve az elosztási kritériumokat is. Problémát jelentett az előkészítő osztályok esetében, hogy néhány helyen a gyerekeknek nem volt biztosítva az étkezés és az alvási lehetőség. Az étkeztetés nagyrészt mindenhol megoldódott, a szülők írásos kérése esetén az intézmények az iskola utáni programhoz is alkalmazkodni fognak. Idén rövidebb lesz a beiratkozási időszak és kevesebb lépésben is fog zajlani, ezzel megkönnyítve a szülők dolgát. Még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor kezdődik el a beiratkozás, de a tanfelügyelő elmondása szerint egy hónapon belül elkezdődik.

Vizsgaszimulációk

A sajtótájékoztató egy másik témája a képességfelmérő és érettségi vizsgák megyei szintű egységes szimulálása volt. Az érettségi vizsgák egységes szimulálása március 25–28. között zajlik 11órától a következők szerint: március 25-én románból, március 26-án anyanyelvből, március 27-én a profilnak megfelelő tantárgyból, március 28-án pedig a választott tantárgyból. A képességfelmérő szimulálások esetében a román vizsga március 25-én lesz, az anyanyelvi vizsga március 26-án és a matematika vizsga március 27-én, mindegyik alkalommal 11 órától. A szimulálások ugyanolyan környezetben fognak zajlani mint a vizsgákon, tehát a videokamerák is működni fognak. A teszteket az iskolák tanárai javítják ki. Emellett az iskolák eldönthetik, hogy szerveznek-e szimulációs vizsgákat az intézmény szintjén is. Az oktatási intézményeknek azt ajánlották, hogy a szimulálások jegyeit esetleg írják be a naplóba, ezt az iskolák maguk dönthetik el. Az iskolák eredményeinek javítása érdekében más lépéseket is hoznak, például a vizsgatantárgyakból plusz órákat kell tartani, és a gyengébb teljesítményű iskolákban inspekciókat tartanak, és azt is fogják ellenőrizni, hogy a diákoknak mennyi hiányzásuk van.

Bérletek megtérítése

Utolsó témaként a diákok bérleteinek megtérítését ismertették, amely jelenleg három hónapot késik. Mint elmondták, az erre vonatkozó költségvetést február végén fogadták el, ezért csúszik az elszámolás. Az iskolák az ingázó diákok listáját a szükséges iratokkal együtt el kell juttassák a tanfelügyelőségre. A diákok a bérletek árát visszamenőleg is megkapják.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!