ERDON Helyi hírek

2013.03.18. 12:28

Petőfi szobrot állíthatnak Belényesben

Rendhagyó istentiszteletet tartottak vasárnap a belényesi református templomban, melyen Domocos Adrian polgármester bejelentette: engedélyezte a templom előtti téren egy Petőfi-szobor felállítását!

Rendhagyó istentiszteletet tartottak vasárnap a belényesi református templomban, melyen Domocos Adrian polgármester bejelentette: engedélyezte a templom előtti téren egy Petőfi-szobor felállítását!

 

Mint a korábbi években is, a református templom adott otthont a március 15-i megemlékezésnek Belényesben. Réman Elek lelkipásztor prédikációja és bevezetője után Gábor Mihály RMDSZ-elnök - rövid történelmi ismertető után - köszöntötte a résztvevőket, külön méltatta a vendégek sorában Domocos Adrian polgármester, Popa Gabriel alpolgármester, és Costin Gheorghe Belényes-vidéki parlamenti képviselő jelenlétét, akik minden évben megtisztelték a magyar közösséget nemzeti ünnepünk alkalmával. Válaszában a polgármester megköszönte a példaértékű etnikumközi viszonyt, és örömét fejezte ki, hogy mindig számíthatott a belényesi magyar közösség áldozatkészségére, és mindennapi munkájára. Hivatalosan is bejelentette: mint a város előjárója, engedélyezte a belényesi református templom előtti téren egy Petőfi-szobor felállítását. Így, amennyiben a pénzügyi részletek is tisztázódnak, lesz egy olyan kegyhely, ahol méltó körülmények között fejezhetik ki tiszteletüket a belényesiek (és környékbeliek) is a forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve.

Megemlékezés

Ezután a magyar tannyelvű kisiskolások - Krammer Teréz és Halász Mónika tanítónők vezetésével - ünnepi műsort tartottak, szavalatokkal, énekkel emlékeztek a 165 éve kezdődött forradalomra, illetve annak máig érvényes üzenetére: szabadság, egyenlőség, testvériség. Az ünnepség keretében egyházi gyász-megemlékezésre is sor került: a röviddel korábban elhunyt Máté László ny.várasfenesi lelkipásztorra emlékeztek. Mint Réman Elek és Gábor Mihály méltatásából kiderült "mindenki Laci bácsija" 38 évnyi szószéki szolgálat után sem volt tétlen, több mint 10 évet mint "szolgálatos legátus" helyettesítette szívvel-lélekkel kollégáit, mindig, amikor szükség volt rá. Az ünneplést és megemlékezést rövid szeretetvendég zárta.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!