ERDON Helyi hírek

2013.03.14. 17:26

Pápaválasztás: átmenet és folytonosság

Nem gyökeres változásokra, hanem folytonosságra lehet számítani a római katolikus egyházban az új pápa megválasztásával, nyilatkozta a Bihari Naplónak Tőkés László EP-képviselő, volt református püspök.

Nem gyökeres változásokra, hanem folytonosságra lehet számítani a római katolikus egyházban az új pápa megválasztásával, nyilatkozta a Bihari Naplónak Tőkés László EP-képviselő, volt református püspök.

 

Tőkés László EP-képviselő a következőképpen értékelte Ferenc pápa megválasztását: „Újabb meglepetéssel szolgált a pápaválasztás, hiszen II. János Pál megválasztása után Bergoglio argentin bíboros megválasztása is meglepetésnek tekinthető. A katolikus egyház a globális egységét hivatott megjeleníteni az a tény, hogy egy volt kommunista országból származó bíboros után most az első dél-amerikai pápát választották. Míg II. János Pál megválasztása forradalmi változást jelentett, addig a mostani választás, már csak a pápának a korára is tekintettel, még mindig a II. János Pál pápa utáni átmenetnek tűnik. Nem forradalmi változások várhatók ettől a pápaválasztástól.”

Tőkés László a továbbiakban kifejtette: „Örülök, hogy a katolikus egyház nem a gyökeres változtatást választotta, hanem a folytonosságot. A protestáns egyházak, melyekben divatossá váltak a radikális reformtörekvések, példát vehetnének a római katolikus egyházról” A volt református püspök jelezte, hogy a Ferenc név választása egyaránt utalhat Assziszi Szent Ferenre és Xavéri Szent Ferencre is, márpedig a két szent két egészen más eszmeiséget sugall. Később fog kiderülni, hogy a pápa melyik szentnek az eszmeiségét kívánja tovább vinni, tette hozzá Tőkés László, aki kiemelte, hogy mind II. János Pál pápa, mind pedig XVI. Benedek pápa közel álltak a magyarokhoz, és reményét fejezte ki aziránt, hogy Ferenc pápa számára, származási helyének távolsága ellenére nem lesz idegen a magyar nemzet. Erre a reményre ad okot a püspök olasz származása, valamint az a tény is, hogy ő nem csak Argentína érseke volt, hanem az argentínai keleti rítusú hívők ordináriusa is, így közel állhatnak hozzá a romániai görög katolikus hívek is.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!