ERDON Helyi hírek

2013.03.11. 09:44

Lezajlott a Kurutty vetélkedő első szakasza

Március 9-én rendezték meg országszerte, így Bihar megyében is a XV. Kurutty vetélkedő első, körzeti szakaszát. Nagyváradon két helyszínen zajlott a megmérettetés.

Március 9-én rendezték meg országszerte, így Bihar megyében is a XV. Kurutty vetélkedő első, körzeti szakaszát. Nagyváradon két helyszínen zajlott a megmérettetés.

Megyénkben ez alkalommal négy helyszínen 26 résztvevő csapattal rendezték meg a körzeti szakaszt: Belényesben a Nicolae Popoviciu Általános Iskolában (6 csapat), Székelyhídon a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban (5 székelyhídi csapat és két szalacsi csapat), valamint Nagyváradon két helyszínen: a Szacsvay Imre Általános Iskolában, ahol az élesdi diákok csoportja is versenyzett, valamint a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban (8 csapat). Utóbbi helyszínre látogattunk el, hogy megnézzük, hogyan is zajlik az első forduló, melynek forgatókönyve minden résztvevő megyében ugyanaz volt. Tankó Zita, a vetélkedő megyei szervezője elmondta, hogy Bihar megye már 14 éve, tehát a kezdetektől csatlakozott a vetélkedőhöz, amelyet Csíkszentdomokoson indították útjára Kurkó István főszervező ötlete alapján. 1999 óta mindig más téma képezte a vetélkedő anyagát. Idén az Aranymadár téma köré csoportosítják a vetélkedő immár hagyományossá vált témaköreit.

Vetélkedők vetélkedője

Tankó Zita elmondta, hogy „számomra a Kurutty a vetélkedők vetélkedője, hiszen nagyon összetett, így a gyermekek megmutathatják sokoldalúságukat. A témaköröknek köszönhetően a vetélkedő nem egy profilra korlátozódik, ezzel serkentve a gyermeki gondolkodást és kreativitást. Továbbá mivel csapatjáték, ezért a gyermekeket és a pedagógusokat is megtanítja a csapatmunkára, együttműködésre”. A szervezők így írnak a versenyről: „nem megtömni szeretnénk tudománnyal gyermekeinket, hanem feltárni előttük a világ megismerésének lehetőségeit. Tanulhatnak állatokról, megismerhetnek híres embereket, belekóstolhatnak a művészetek világába, kipróbálhatnak mindent, amire kíváncsiak. A mi dolgunk pedig csak az, hogy felelősen segítsük őket. Ha ez sikerül, akkor maguktól fognak rátalálni érdeklődési területükre, megtalálják azt, amivel szívesen foglalkoznak.”

Körzeti szakasz

A Szent László iskolában nyolc csoport mérte össze tudását, mindegyik csapat négy I-IV. osztályos tanulóból állt. A körzeti szakasz témája az Angyalok Tisztása volt, és hét témakörben bizonyíthattak a csapatok: állatvilág, matematika, anyanyelv, idegennyelv, művészetek, gyakorlati ismeretek és ügyességi próba. A szombati vetélkedő három foglalkozásból épült fel, és ezen belül a diákoknak tizenegy játékos feladat során kellett bizonyítsanak. A körzeti szakaszról továbbjutott csoportok április 6-án Nagyváradon a Szent László iskolában megszervezésre kerülő megyei szakaszon mérhetik össze tudásukat. Az országos szakasz május 10–12. között fog zajlani Lövétén (Hargita megye). A megyei szakaszra nyolc csapat jutott tovább, a nagyváradi körzetből négy csapat (Kattentotta, Arany-ág – Szent László iskola, Tündérrózsák, Kószabószáék – Szacsvay iskola), és két-két csapat a belényesi (Rügyek, Barangolók) és székelyhídi (Sürgő-forgók, Csipet-Csapat) iskolából.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!