ERDON Helyi hírek

2013.03.14. 16:33

Konzervatív, de ugyanakkor nyitott is

Nagyvárad - A Szentlélek működése mutatkozott meg a pápaválasztásban, mert egy jezsuita jól fogja vezetni az egyházat, mondta honlapunknak Micaci Cristian, a váradi egyházmegye pasztorális referense.

Nagyvárad - A Szentlélek működése mutatkozott meg a pápaválasztásban, mert egy jezsuita jól fogja vezetni az egyházat, mondta honlapunknak Micaci Cristian, a váradi egyházmegye pasztorális referense.

 

Micaci Cristian honlapunknak kifejtette: „Szerda este több forráson keresztül is nyomon követtem az eseményeket. Amikor megválasztották az új pápát, illetve bejelentették a személyét és az általa felvett nevet, a képeket végignézve felelevenedett benne azoknak az eseményeknek az emléke, melyeket ezelőtt közel nyolc évvel, 2005-ben, XVII. Benedek megválasztásakor éltem át. Felidéződtek bennem azok a pillanatok, melyeket akkoriban átéltem a Szent Péter téren, még Rómában élő diákként. Érdekes volt visszaemlékezni azokra az izgalmas percekre, szinte ugyanúgy átélni a történteket, mint annak idején. Nyilván akkor nagyjából mindenki tudta, hogy ki lesz az új pápa, nem okozott akkora meglepetést, mint most. A feszültség, és a mód, ahogy a Rómában élő emberek átélték a pápa bejelentését, sokkal nagyobb volt, valószínűleg kevesen számítottak arra, hogy Jorge Mario Bergoglio bíboros-érsek lesz az új pápa”.

Konzervatív és nyitott

- Számomra különösen nagy örömöt jelentett megtudni, hogy egy jezsuita szerzetes lett Szent Péter soron következő utóda, a katolikus egyház vezetője, mégpedig abból az okból kifolyólag, hogy 2001-2011 között, tehát tíz évig jezsuita oktatásban részesültem jómagam is. Ugyanakkor még a pápaválasztást megelőző napokban olvastam, hogy a bíborosok közül körülbelül 50-en a Pápai Gergely Egyetemen tanultak, és ennek az intézménynek voltam én is a diákja. Nagy büszkeség tehát számomra, hogy annak a szerzetesrendnek a tagjai közül választottak pápát, melynek oktatásából én is részesültem. Bergoglio bíborosról egyébként azt olvastam: azt tartják róla, elég konzervatív vonalat képvisel, már mint ami az élet tiszteletben tartására vonatkozik, másrészt pedig nyitottságot tanúsít sok tekintetben. A jezsuita atyákat ismerve bízom benne, hogy az egyháznak csak nyerni valója van vele, remélem, hogy Ferenc pápa a jezsuita szemlélődésből fakadó cselekedetvonalat fogja továbbvinni, közölte a pasztorál asszisztens.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!