ERDON Helyi hírek

2013.03.26. 12:12

Évek óta tanítanak a fogápolásról

Már negyedik éve zajlik a Szép gyerekekért, egészséges fogakért akció Bihar megyében. Kedden szervezők és önkéntesek számoltak be a részletekről, a Bihar megyei tanfelügyelőségen.

Már negyedik éve zajlik a Szép gyerekekért, egészséges fogakért akció Bihar megyében. Kedden szervezők és önkéntesek számoltak be a részletekről, a Bihar megyei tanfelügyelőségen.

 

A programot a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) a megyei tanfelügyelőséggel, a Nagyváradi Egyetemmel, valamint a romániai Colgate-Palmolive céggel közösen bonyolítja le. Lényege, hogy a váradi egyetem fogorvosi karának önkéntesei előadásokat tartanak másodikos gyerekeknek, s játékosan tanítják meg őket arra, hogy mi a fogmosás szerepe, hogyan kell helyesen fogat mosni, mi tesz jót a fogaknak és mit kell lehetőleg mellőzni a fogak egészsége érdekében.

Folytatódik

Míg 2010-ben 26 váradi iskola másodikosait vonták be az akcióba, 78 tájékoztató akció zajlott és ezek során 1703 másodikos tanulót informáltak a fogápolás alapvető tudnivalóiról, 2011-ben már negyven iskolát kerestek fel az önkéntesek, a 103 akció során 2370 másodikos vett részt a programban. A játékosan zajló tájékoztatások alatt különféle információs anyagokat és promóciós fogápolási termékeket osztottak szét a gyerekek között.

Tavaly Békés megyével közösen bonyolították le a projektet, közös tájékoztató akciók zajlottak Bihar és Békés megyében, tudtuk meg. Négy Bihar és négy Békés megyei iskola vett részt, s a 11 önkéntes egyetemista összesen 230 diákot tájékoztatott.

Mint elhangzott, az idei terv az, hogy hatezer másodikosnak tartsanak előadást – s mostanáig már sikerült is négyezer diákot bevonniuk az akcióba.

A keddi beszámolón a szervező intézmények képviselői mellett az önkéntes egyetemisták is részt vettek. Felszólalt többek között Zoie Bitea, a DSP aligazgatója, aki kihangsúlyozta az együttműködés fontosságát, illetve dr. Călin Sonea, a DSP munaktársa, aki elmondta: meglehetősen riasztóak a fogkefe, illetve a fogpaszta használatára vonatkozó hazai adatok, de bízik benne, hogy e program nyomán, melnek ő maga a kezdeményezője, egyetlen olyan másodikos gyerek sem marad, aki ne tudná, mi a fogkefe és a fogpaszta szerepe és hogy miként kell helyesen fogat mosni.

A találkozó második részében az egyetemisták mutatták be a témához kapcsolódó dolgozataikat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!