ERDON Helyi hírek

2013.02.23. 10:35

Visszakozás beltelekadó-ügyben

Nagyvárad - Pénteken a városháza kistermében sajtótájékoztatót tartottak Ilie Bolojan polgármester, Ovidiu Mureşan alpolgármester és Eduard Florea gazdasági igazgató. A téma a beltelekadók voltak.

Nagyvárad - Pénteken a városháza kistermében sajtótájékoztatót tartottak Ilie Bolojan polgármester, Ovidiu Mureşan alpolgármester és Eduard Florea gazdasági igazgató. A téma a beltelekadók voltak.

 

A városi tanács február 28-i rendes havi közgyűlésén módosítani fogják a helyi adók és illetékekre vonatkozó ominózus 2013/10. számú határozatot annak érdekében, hogy a tulajdonok megadóztatása igazságos legyen- jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan váradi polgármester, aki egyúttal bocsánatot kért azoktól a beltelek tulajdonosoktól, akiknek a polgármesteri hivatal hibásan kiszámított beltelekadó-kifizetésre vonatkozó felszólításokat küldött.

Az elöljáró egy elméleti felvezetővel kezdte mondandóját, mellyel azt próbálta megindokolni, hogy a város fejlődése, illetve költségvetési bevételeinek növekedése érdekében miért van szükség arra, hogy a beltelkeknek számító területek kiterjesztése kontrollált módon történjék. Arra hívta fel a figyelmet, hogy 2004-2008 között Váradon 1700 hektárral bővültek a belterületek, illetve ugyanakkor elhagyott épületeket és parlagon maradt területeket is lehet látni, ami szerinte nem felel meg egy normális fejlődésnek, ezért egy helyes urbanisztikai politikára van szükség. Megjegyezte: a helyzet tisztázása érdekében az utóbbi időben ellenőrzéseket folytattak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a beltelkekként bejelentett területek 56 százalékáról azt deklarálták a tulajdonosaik, hogy mezőgazdasági célokra használják, ami a polgármester meglátásában nem tükrözi a valóságot, főleg a dombvidéken. Mivel ezen saját felelősségre kitöltött nyilatkozatok közt olyanok is vannak, melyekhez topográfiai tervrajzokat is mellékeltek, Ilie Bolojan kilátásba helyezte: értesíteni fogja a kataszteri hivatalt, hogy az ezeket elkészítő topográfusokat csalás bűntette miatt szankcionálja.

Kedvezmény

Eduard Florea gazdasági igazgató kifejtette: az önkormányzat hivatalos írásbeli értesítéssel meghívja azokat a tulajdonosokat, akik azt deklarálták, hogy mezőgazdasági területtel rendelkeznek, hogy legkésőbb július 31-ig jelentkezzenek a Főépítészeti Hivatalban a nyilatkozataik korrigálása, illetve aktualizálása végett annak érdekében, hogy egy olyan igazolványt kapjanak, mely tanúsítja az általuk birtokolt parcella beépíthetőségi jellegét. Utóbbi olyan aspektusokat érint, mint például a parcella beépíthető minimális területe, a minimális utcafront, az övezet közművesítési helyzete vagy az út és járda bejáratok. A beadványnak tartalmaznia kell egy formanyomtatványt, a (nem kötelezően aktualizált) telekkönyvi kivonatot, valamint esetenként bármilyen ebből a szempontból jelentőséggel bíró okiratot, mint például kataszteri papírok, topográfiai vázlatok, helyzetterv stb. Az urbanisztikai osztály ezután elemezni fogja a leadott dokumentációt, majd az adózásra vonatkozó döntését kommunikálni fogja a telektulajdonosoknak, az önkormányzat gazdasági igazgatóságának és az agrárnyilvántartásnak.

Akik ezt a jelzett dátumig nem teszik meg, azoknak a teljes területét (tehát nem csupán 850 négyzetmétert) az udvarok-építmények adózási kategóriába fogják sorolni augusztus 1-től kezdve. Ugyanakkor a telkeknek az erre az évre vonatkozó helyzetét szeptember 30-ig fogják kielemezni, mely időpontig kitolják az adófizetés határidejét, beleértve a beltelkekre vonatkozó adókedvezményt is. Ha viszont a helyszínen történt ellenőrzésekkor az derül ki, hogy a tulajdonos szándékos módon hibás nyilatkozatot adott be, ami a beltelke valamelyik használati kategóriába való besorolását illeti, a beltelekadó újraszámítását az elmúlt 5 évre visszamenőleg végzik.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!