ERDON Helyi hírek

2013.02.06. 17:08

Városi kultúra és természet

Nagyvárad- A héten egy európai uniós finanszírozású határon átívelő projekt keretében építészettel kapcsolatos háromnapos szimpózium zajlik a váradi Fő utcán levő Vizuális Művészetek Galériájában.

Nagyvárad- A héten egy európai uniós finanszírozású határon átívelő projekt keretében építészettel kapcsolatos háromnapos szimpózium zajlik a váradi Fő utcán levő Vizuális Művészetek Galériájában.

 

A Romániai Építész Kamara nagyváradi területi filiáléja február 5–7. között szakmai szimpóziumokat szervez a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában. Az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapjából finanszírozott, 2012. március 1. és 2013. február 20. között az Építész Szervezetek Közötti Határon Átnyúló Együttműködés keretében gyakorlatba ültetett, Sikeres és megvalósult tervpályázatok Bihar, illetve Hajdú-Bihar megyében elnevezésű program összköltségvetése 56 ezer euró, a hozzájárulás pedig 60–40 százalékban oszlik meg a Bihar megyei és Hajdú-Bihar megyei építész kamarák között, lévén, hogy előbbi a vezető partner. A két intézmény közös célja minél hatékonyabban kihasználni a határ menti térség fejlesztésében rejlő lehetőségeket, főleg ami a közös urbanisztikai és tervezési stratégiák kidolgozását illeti, emellett pedig a minőségi elvárások fontosságára is fel szeretnék hívni a figyelmet az építészetben.

Nyugaton megszokott

Ennek keretében szerda délután dr. Ramona Novicov műkritikus tartott előadást, többnyire kilencedikes diákokból álló hallgatóságának a városi civilizáció és a természet közötti kapcsolatról beszélt. Franciaországi kirándulásán készített fotókat vetített, melyek azt támasztották alá, hogy nyugaton semmi furcsa vagy különös sincs abban, hogy az épített környezet és a természet harmóniában, összhangban van egymással. Látható volt például, hogy a különböző városokat összekötő, illetve a településeken belüli kerékpárutakat fakorlátok szegélyezik, választják el a vízfolyásoktól. Ez egy olcsó, környezetbarát, egyszerű és kézenfekvő megoldás, Váradon mégse élnek ezzel a lehetőséggel, hangsúlyozta a művészettörténész, azon meggyőződésének adva hangot: a mi tájainkon még valószínűleg sok időnek kell eltelnie addig, míg tudatosítjuk magunkban, hogy a természet nem fogad bennünket ellenségesen vagy agresszíven, hanem épp ellenkezőleg, biztonságérzetet nyújt, ha mi is barátságosan közelítünk hozzá.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!