ERDON Helyi hírek

2013.02.25. 12:37

Saját vallásunkban kell megélni hitünket

Ifjúsági istentiszteletet tartottak február 24-én este a Várad-velencei Református Templomban. Az Újjászületés zsidó szívvel témájú szolgálatot Nagy Dávid rabbi végezte.

Ifjúsági istentiszteletet tartottak február 24-én este a Várad-velencei Református Templomban. Az Újjászületés zsidó szívvel témájú szolgálatot Nagy Dávid rabbi végezte.

Nagy Dávid a Messiási Zsidó Hitközség rabbija először a messiási zsidókról mondott el pár érdekességet. Kiemelte, hogy sok embert sokkhatásként ér a messiási zsidók létezése két okból: elsősorban azon csodálkoznak, hogy vannak olyan zsidók, akik hisznek Jézus Krisztusban, második dolog amin csodálkoznak, hogy ha megtértek, akkor miért nem olvadnak be egy meglévő keresztény egyházba? „Sokat gondolkoztunk ezen, és arra jutottunk, hogy jogunk van ahhoz, hogy önmagunk maradjunk, hogy megmaradjunk zsidóknak, hogy megtartsuk saját identitásunkat. Tudni kell, hogy nem az egész izraeli nép utasította el a Messiást kétezer éve, hanem az a része, amelynek nagy horderejű döntéshozási lehetőségük volt, és emiatt lett a Messiás megfeszítve, ami ha nem következik be, akkor a világ nem nyerne üdvösséget”- részletezte a rabbi.

Messiási zsidók

Nem az a céljuk, hogy a keresztény vallásokból bárkit is áttérítsenek zsidóknak vagy, hanem az, hogy „megnyerjük zsidó testvéreinket a Messiásnak. Szerintem mindenki a saját identitásában, saját kultúrájában és saját vallásában kellene megélje a saját hitét”-tette hozzá Nagy Dávid, majd hozzátette, hogy a zsidóságot sok támadás éri, „de mi nem vádolunk ezért senkit, mert úgy gondoljuk, hogy az emberek antiszemitizmusa a tudatlanságból ered. Sokaknak bármennyire is nem tetszik, a világot végül úgyis egy zsidó fogja uralni, hiszen a Biblia is megírja, hogy Jézus Krisztus visszatér és megváltást hoz a világnak”.

Újjászületés

Az újjászületést sokan különféleképpen értelmezik, a vasárnapi alkalmon a résztvevők megtudhatták, hogy a Messiási Zsidó Hitközség tagjai hogyan értelmezik ezt. Nagy Dávid elmondta, hogy az újjászületés fogalma már Jézus Krisztus eljövetele előtt létezett, csak más dolgokra vonatkozott, mint amire ma értjük. Jézus eljöveteléig az újjászületést arra értették, mikor valaki áttért a zsidó vallásra. „Manapság már nem ezt jelenti, hanem azt, hogy Jézus Krisztusba vetett hit által születhetünk újjá. Az ember lelke a bűnesetkor meghalt, ahhoz, hogy a menybe jusson lelkünknek újjá kell szülessen, lelki közösséget kell vállalnunk Istennel. Senki sem mehet az Atyához, csak Krisztus által: „Én vagyok az út, az igazság és az élet”- tette hozzá végezetül a rabbi. A szolgálatot követően a nagyváradi Messiási Zsidó Hitközség énekkarát hallgathatták meg az egybegyűltek.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!