ERDON Helyi hírek

2013.02.26. 16:08

Operabál 2013

A XVIII. alkalommal megtartott Operabál producere dr. Mikó Mátyás állta szavát. Az elbűvölő szépségű hölgyek koszorúja, lehető legszívélyesebb mosolya, az érkező vendégek fogadása már megteremtette azt az alapállapotot, ami az operabál lényege. Mindenki jól érezze magát.

A XVIII. alkalommal megtartott Operabál producere dr. Mikó Mátyás állta szavát. Az elbűvölő szépségű hölgyek koszorúja, lehető legszívélyesebb mosolya, az érkező vendégek fogadása már megteremtette azt az alapállapotot, ami az operabál lényege. Mindenki jól érezze magát.

 

A Kolozsvári Nemzeti Opera lézerfényes kivilágítása jelezhette a nem mindennapi eseményt, hiszen a program összeállítása szakemberek bevonásával történt, amelynek vezetője, az operaház vezérigazgatója, Marius Vlad Budoiu hármas szerepben, mint rendező, és mint előadó is sikeresen tette azt, amit elvállalt.

Az intézmény legjobb díszlettervezője Valentin Codoiu operabálhoz méltó díszletet varázsolt a világot jelentő színpadra. Kolozsváron a ’89-es események után külföldről, ahogy rendkívül jó hátteret hagyott maga mögött hazatérve, dr. Mikó Mátyás elhatározta, 20 évvel ezelőtt, megrendezi az Operabált. Felújítva egy több évtizede megszüntetett, az akkori kifejezéssel élve, polgári hagyományt.

Nem volt könnyű dolga, mert lényegében a haladó világgal kénytelen lépést tartani, ami új gondolkodást, magatartást kér. Ezt a gondolkodást a hivatalosságok sajnos 20 év után sem képesek, vagy nem is akarják megérteni. Ennek egyenes következménye: nagyon szűkmarkúak voltak az eseménnyel szembe.

A civil szervezetek, mint az Asociaţia Culturală Pro Transilvania, Trend Communications, Janis Group, Qual Media, valamint a Kolozsvári Nemzeti Opera fogott össze a sikeres esemény lebonyolítás érdekében. Címe „Ciao, Italia!”

Rangos kulturális esemény: „Ciao Italia”

A vendégeket, az operaház vörös szőnyeggel borított lépcsőin, Rareş Bogdan újságíró, a Realitate tv műsorvezetője és az Olaszországban élő Ramona Bădescu színésznő fogadták. A közélet és a kultúra neves személyiségei is részt vettek az Operabálon. Gheorghe Vuşcan Kolozs megye prefektusa, Ion Aurel Pop, a BBTE rektora, Ionel Haiduc, a Román Akadémia elnöke, Vakár István, a Kolozs megyei Tanács alelnöke, egyházi főméltóságok jelenlétükkel tisztelték meg a rendezvényt.

Az Operabál műsorvezetői szerepét Rareş Bogdan és Ramona Bădescu töltötte be. Amint Rareş Bogdan az eseményt felvezető beszédében kiemelte: „Az Operabál nemcsak Kolozsvár, hanem Erdély és Románia számára is az egyik legrangosabb kulturális esemény, mely ebben az évben túllépte az ország határait, az olasz kultúra értékeivel, ízeivel gazdagodott.”

Az Operabál, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, a Comedy Nemzetközi Vígjáték Fesztivál, a Kolozsvári Zenei Ősz, a Mozart napok, a Műszaki Napok Kolozsvár kulturális brandjévé váltak.

A rangos rendezvény művészi műsora, Marius Vlad Budoiu rendezésében, igazi élményt jelentett a közönség számára. Fontosnak tartotta, hogy több hazai tv adó is közvetítette az Operabált, ezáltal a nagyközönség is értékelheti a művészi teljesítményüket. Amint Marius Vlad Budoiu kiemelte, célja, hogy a Kolozsvári Nemzeti Opera a hazai operaházak élvonalába kerüljön. Hiszen számos kiváló, tehetséges művészük a világ operaházainak színpadán rendkívüli sikereket ér el. Az opera Olaszországban született. Bonyolult művészi jelenség. Az olaszországi napsugarakat varázsolják a színpadra.

Az idei Operabálon lehetővé vált, hogy a legújabb technikával valósítsák meg a hangosítást. A dr. Mikó Mátyás által adományozott 15.000 eurós értékű akusztikai doboz lehetővé teszi a kiváló hangosítást. Koncerteket is hallgathat a közönség.

Az operaház zenekarát David Crescenzi, világhírnévnek örvendő, olasz karmester vezényelte. A közönséget az olasz opera világába kalauzolta. Rendkívüli művészi élményt jelentett a hallgatók számára.

Művészi program

Gioachino Rossini „ A sevillai borbély” nyitány, majd Largo al factotum Marian Pop előadásában. Giuseppe Verdi: Don Carlos című operájából duett (szólisták Cristian Mogoşan, Florin Estefan). Canzone del velo (szólisták: Iulia Merca, Silvana Coltor, valamint a kórus).

Gateano Donizetti Don Pasquale című operájából Don Pasquale- Malatesta duettjét előadták Marian Pop és Petre Burcă. Balett táncosok, Andreea Jura és Dan Haja, elvarázsolták a közönséget. Verdi Bolero áriáját Silvana Coltor tolmácsolta. Otelló – Jágó kettősét Marius Budoiu, Marian Pop énekelte. G. Verdi Rigoletto című operájának híres áriáját – La donna e mobile- Tony Bardon előadásában hallhatta a nagyérdemű. Giacomo Puccini Turandot című operából – Nessun dorma (Ma éjjel Pekingben senki sem alhat) áriát Marius Budoiu, Tony Bardon, Cristian Mogoşan három tenor adták elő, valamint a kórus. Végül felcsendült a Traviátából a Pezsgőária.

Lya Hubic trófea és az Alexandru Fărcaş díj

Az operabál alkalmával kiadták a Lya Hubic trófeát, amelyet az Operaház igazgatója adott át. A díjat 2003-ban adták ki először, a nagy előadó művésznő emlékére. Ebben az évben a hazai operaházak kiváló szólistái közül a rendkívül értékes díjat a következő operaénekesek vehették át: Ştefan Ignat (Bukaresti Nemzeti Opera), Mircea Sâmpetrean (Kolozsvári Nemzeti Opera), Cristina Simionescu (Jászvásári Opera), Dan Patacă (Temesvári Opera) és Pataki Adorján (Kolozsvári Magyar Opera).

Az „Alexandru Fărcaş” díjat Marian Pop operaénekes vehette át.

Divatbemutató

Nemcsak a zene, hanem divat világába is nyerhetett betekintést a közönség. Egy hazai és 4 olasz divattervező legújabb modelljeiből, a szivárvány összes színeiből és megszámlálhatatlan variációiból, láthattunk különböző alkalmakhoz illő „ruha költeményeket”. Egyébként a divatbemutató sajátossága, mindig előre jelzi, merre is halad a divat, mely most is a rendkívül könnyű, de ízléses formában megmutatja hordozójának előnyeit. A szín kavalkád most is érvényesült, hiszen olyan divattervezők mutatták be alkotásaikat, akiket a nemzetközileg is elfogadott divatbemutatók jól ismernek. Lany’s divatház, az Alta Moda Roma divattervezői- Marina Mansanta, Luigi Gaglione, Tina Arena mutatták be modelljeiket. A díszvendég a neves Gai Mattiolo „Moda cum Laude” trófeát vette át.

A szólisták közül talán az egyik ifjú tünemény, Lavinia Bocu jól megválasztott kis előadásával hívhatta fel magára a figyelmet. A világ operaszínpadjainak eljövendő dívája lehet, mert belső adottságai, zenei tehetsége biztosítja.

Az Operabál lehetőséget teremt nemcsak a szórakozásra, hanem a kapcsolatteremtésre, kellemes hangulatra. A figyelemre méltó szépségek és urak érezhették azt a hatást, amit Kolozsváron, de talán az egész országban legszebb építésű színház (építése befejeződött 1906-ban) sugároz.

Mindezt elősegítette a különböző italok, az olasz és hazai ízekkel telt ételek sokasága, melyek Adrian Munteanu és csapata rátermettségét bizonyították.

Dr. Mikó Mátyás betartotta szavát. Minden vonatkozásban az Operabál mintaszerűen bonyolódott le. Sokaknak egy életre élményt jelenthet, hiszen az első bálozók sem voltak kevesen.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!