ERDON Helyi hírek

2013.02.21. 16:11

Ma is aktuális problémafelvetés

Friedrich Dürrenmatt A nagy Romulus című darabjának problémafelvetése semmit sem kopott a mű megírása óta, hangzott el a bemutató előadást beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón.

Friedrich Dürrenmatt A nagy Romulus című darabjának problémafelvetése semmit sem kopott a mű megírása óta, hangzott el a bemutató előadást beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón.

 

A nagyváradi színházban tartott tegnapi sajtótájékoztatón a Nagyváradi Szigligeti Színház legújabb nagyszínpadi bemutatójának legfontosabb részleteit ismertette Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzsere, Szabó K. István művészeti igazgató, Szélyes Ferenc Jászai-díjas színművész, az előadás címszereplője és Horváth Károly zeneszerző. Szabó K. István művészeti igazgató, a darab rendezője elmondta, hogy sokat nem változott a világ azóta, hogy Dürrenmatt megírta A nagy Romulust, hiszen azóta is értékválságban lévő világban próbálunk helyet találni magunknak. Mint mondta Dürrenmatt darabja egy történelmietlen történelmi komédia, amely azt a kérdést veti fel, hogy mi a feladata egy olyan embernek, aki hatalomra jutott, és lehetősége lenne rendet teremteni a világban. „Azt hisszük, hogy uraljuk a helyzetet, közben pedig kicsúszik a lábunk alól a talaj” - fogalmazott Szabó K. István.

Párhuzamok

Szélyes Ferenc meghívott művész a darab címszereplője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy A nagy Romulus problémafelvetése hasonlít a váradi szánház által szintén játszott Jelenetek egy kivégzésből című darabéhoz, de míg ez utóbbi az egyén és a hatalom viszonyára reflektál, addig Dürrenmatt műve a világtörténelem és a hatalom viszonyrendszerét boncolgatja. A színművész bízik abban, hogy sikeres előadást készítenek, már csak azért is, mert a konfliktusokat letisztult világos formában közvetítik majd. A színművész kiemelte, hogy rendkívül elégedett a váradiak által biztosított körülményekkel, azt azonban nap mint nap tapasztalja, hogy szükség lenne további próbatermekre, hogy a munka zökkenőmentes legyen, ugyanakkor egy raktárra is szükség lenne, hogy a műszaki feladatok is könnyebben elláthatók lehessenek.

Szinte már biztos szerződés

A darab zeneszerzője, a váradi születésű Horváth Károly elmondta, hogy nagy öröm számára visszatérni szülővárosába és itt dolgozni, noha, mint hozzátette, Szabó K. Istvánnal immár tíz éve rendszeresen együtt dolgozik. Hozzátette, az ő feladata az volt, hogy megteremtse az előadás krimihangulatát, hiszen, mint mondta, A nagy Romulus akár egy kriminek is tekinthető. Végezetül elárulta, hogy április 20-án szerzői estet tart a Szigligeti Színházban. Arra a kérdésünkre, hogy tető alá hozták-e már Szélyes Ferenc nagyváradi szerződtetését, mind Czvikker Katalin, mind maga a színművész azt nyilatkozták, hogy a maguk részéről már mindenben megegyeztek, és elvben már a marosvásárhelyi színház is rábólintott erre, de a szerződést még alá kell aláírni. A nagy Romulus bemutató előadása március 1-jén lesz a nagyváradi színházban, kezdési időpont 19 óra. Jegyek elővételben vásárolhatók a színház jegypénztáránál keddtől péntekig 11-13 és 17-19 órák között, valamint egy órával az előadás előtt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!