ERDON Helyi hírek

2013.02.25. 13:01

Lóhús-botrány: közös ellenőrzések Biharban

Mostantól Bihar megyében is végeznek ellenőrzéseket, eddig viszont még a gyanúja sem merült fel annak, hogy lóhúst próbálnának értékesíteni marhahúsként nálunk, állítják az illetékesek.

Mostantól Bihar megyében is végeznek ellenőrzéseket, eddig viszont még a gyanúja sem merült fel annak, hogy lóhúst próbálnának értékesíteni marhahúsként nálunk, állítják az illetékesek.

 

Amint Remus Moțoc, a Bihar megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője elmondta, Bihar megyében mindössze két engedélyezett vágóhíd létezik, az egyik Mihai Bravun, ahol marhák és disznók levágására van engedélyük, valamint Tulkán, ahol kizárólag disznókat vágnak le. Mind a két helyen van állatorvos aki figyelemmel kíséri a tevékenységüket és eddig nem merült fel a gyanúja annak, hogy bármi törvénytelen történne ott – így nem helyeztek kilátásba ellenőrzéseket sem.

„Megbízhatóak”

Vannak még ezenkívül megyeszerte húsfeldolgozó pontok és üzletek, ahol húst árusítanak, de – amint az igazgató elmondta – míg nem érkeznek hozzájuk panaszok, addig nem látják okát annak, hogy ellenőrizzenek. Itt is együttműködnek állatorvosokkal, tette hozzá, akik azonnal szólnak, ha a húsnak a megszokottól eltérő külleme van. Húskonzerveket még ritkábban ellenőriznek – és ezeket is csak ha írásos panasz érkezik hozzájuk. A névtelen észrevételeket nem veszik figyelembe, tette hozzá. „Nálunk megbízható vállalkozók vannak, nem feltételezek róluk semmi rosszat” - tette hozzá.

Traian Bejan, a Területi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség Bihar megyei vezetője elmondta: egy országos program keretében mostantól fogják ellenőrizni a hústermékeket, főleg abból a szempontból, hogy megfelel-e a valóságnak az, ami a címkén fel van tüntetve. Az ellenőrzéseket a DSVSA-val közösen hajtják majd végre és – úgyszintén – első sorban ott, ahol felmerül a gyanúja annak, hogy valami nincs rendben. Ilyen jellegű ellenőrzéseket amúgy a fogyasztóvédők már végeztek is az elmúlt hetek során, de nem találtak semmi gyanúsat. Az igazgató tudomása szerint egyébként Váradon nem árulnak sehol lóhúst – annak ellenére, hogy más országokban (például Olaszországban) előszeretettel fogyasztanak ilyet is az emberek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!