ERDON Helyi hírek

2013.02.04. 11:16

Ismét megszervezik a Zsuzsanna bált

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) Missziói Ügyosztálya hétfői sajtótájékoztatója keretében ismertette a már hagyományosnak számító Zsuzsanna Bál részleteit.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) Missziói Ügyosztálya hétfői sajtótájékoztatója keretében ismertette a már hagyományosnak számító Zsuzsanna Bál részleteit.Vinczéné Pálfi Judit missziói előadótanácsos, a jótékonysági bál szervezője elmondta, hogy az eseményen a KRE szociális intézményei számára fognak gyűjteni: a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban működő Szociális Napközinek és a micskei Sámuel Otthonnak. Vinczéné Pálfi Judit kifejtette, hogy a rohanó világban egyre kevesebben gondolnak a jótékonykodásra, az egyház feladata az, hogy segítse a rászorulókat, hogy megmutassa, hogy a világban van még helye a jótékonyságnak. A sajtótájékoztatón jelen volt Dombi Enikő, a Szociális Napközi program felelőse, valamint Bertalan Csilla és Bertalan Lajos a Sámuel Otthon alapítói és vezetői. Elsőként Bertalan Csilla ismertette az otthon tevékenységét. A Sámuel Otthont tíz éve alapították azzal a szándékkal, hogy folyamatosan foglalkozni tudjanak a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekkel és fiatalokkal. A szociálisan hátrányos helyzetű családokból a gyermekeket részlegesen kiemelik, de az érzelmi kapcsolat továbbra is megmarad, de a gyerekek rendes körülmények között élnek, tanulnak.

Szociális napközi

A gyerekek vasárnap délutántól péntek délutánig maradnak az otthonban, hétvégét pedig a családdal töltik. Jelenleg 30 gyerek él a Sámuel Otthonban, amelynek vezetői a bentlakók családjaival is foglalkoznak. A bentlakás adományokból folytatja tevékenységét, a helyi önkormányzattól és a Bihar Megyei Tanácstól is kapnak támogatásokat, viszont annak ellenére, hogy az otthon minden szükséges engedéllyel rendelkezik, központi támogatást egyszer sem kaptak. „Ha a román állam rendesen finanszírozná ezt a rendszert, akkor talán nem lenne ennyire szükség minden adományra”. A továbbiakban Dombi Enikő ismertette a Szociális Napközi tevékenységét, amelyet az egyházkerület Missziói Ügyosztálya hozott létre. A 12-16 óra között működő Szociális Napközit a Lorántffy gimnáziumból 20 gyermek látogatja, ahol együtt tanulnak, ebédelnek és játszanak is. Céljuk, hogy az ide járók megszeressék a tanulást, és hogy pótolják a hiányosságokat. A csoport vegyes, nem csak hátrányos helyzetűek járnak ide. A Zsuzsanna Bált február 8-án tartják meg a KRE Székházának dísztermében.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!