ERDON Helyi hírek

2013.02.14. 13:02

Harc az emberkereskedelem ellen

Az emberkereskedelem megelőzése címmel tartottak interdiszciplináris képzést a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központban február 14-én.

Az emberkereskedelem megelőzése címmel tartottak interdiszciplináris képzést a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központban február 14-én.

Az egynapos képzést „A tájékozott személy, védett személy – Jó gyakorlatok népszerűsítése az emberkereskedelem és a munkaerő kizsákmányolásának megakadályozása érdekében”  elnevezésű Európai Unió által támogatott projekt kereteiben szervezték meg. Az interdiszciplináris képzés a Lámpás Alapítvány, a Romániai Egyházak Ökumenikus Egyesületének – AIDRom és az Emberkereskedelem Ellen Küzdő Országos Ügynökség nagyváradi regionális központjának közös szervezésében valósult meg. Vura Ottilia a Lámpás Alapítvány tanácsadója köszöntötte a meghívottakat, majd röviden bemutatta az alapítvány működését és célkitűzéseit. Elhangzott, hogy fontos az emberkereskedelem elleni küzdelem, hiszen a legtöbb ember úgy gondolja, hogy vele nem történhet meg az ami mással. Ez a hozzáállás vezethet oda, hogy sokan nem informálódnak, mielőtt külföldi munkát vállalnának és felkészületlenül, esetleg nyelvi tudás nélkül vágnak neki az ismeretlennek.

Kiadvány

A képzés alkalmat biztosított a szakemberek közötti tapasztalatcserére, valamint ismereteik bővítésére a potenciális áldozatok felismerése és az emberkereskedelem megelőzésében. Továbbá a januárban bemutatott munkaerőkizsákmányolásról és emberkereskedelemről szóló többnyelvű kézikönyvvel is megismerkedhettek a résztvevők. A kiadvánnyal elsősorban a tanácsadó központok és illetékes szervezetek munkáját kívánják segíteni. A csütörtöki képzésen részt vett az Emberkereskedelem Ellen Küzdő Országos Ügynökség nagyváradi regionális központjának, a Bihar Megyei Rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának, valamint Bűnmegelőzési Osztályának képviselői, továbbá a Bihar Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, a Közösségi Személynyilvántartó Közszolgálat, a nagyváradi Caritas Eparhial és a People to People Alapítvány egy-egy munkatársa.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!