ERDON Helyi hírek

2013.02.21. 12:30

Haladékot kért a parkoló építője

Nagyvárad - Az eredeti, augusztusi határidőhöz képest több hónapos haladékot kért a föld alatti parkolót építő Construcții Bihor, az időjárási viszonyok miatt. Új fázishoz értek a munkálatok.

Nagyvárad - Az eredeti, augusztusi határidőhöz képest több hónapos haladékot kért a föld alatti parkolót építő Construcții Bihor, az időjárási viszonyok miatt. Új fázishoz értek a munkálatok.

Az Igazságügyi Palota mögötti földalatti parkoló ügyét a Nagyváradi Közterület Fenntartó Rt. vette át, így ők szervezték a versenytárgyalást is. Amint Florin Alexandru, az intézmény szóvivője elmondta, a február 7-i kérelmezéshez a Regionális Meteorológiai Központ jelentését is mellékelte a Construcții Bihor Rt., amely igazolja, hogy novemberben, decemberben és januárban nem volt megfelelő az idő a munkára.

Havi részletek

A kérést megalapozottnak találták, s az új határidőről kiegészítő okirat is készült, melyet a szerződésbe foglaltak. Amúgy a szerződés szerint városi önkormányzat a parkoló átvételétől számítva öt éven keresztül havi részleteket fog fizetni a Construcții Bihor cégnek, s miután a teljes összeget - mely ÁFA nélkül 16.773.734 lej - kifizette, a parkoló átkerül a város tulajdonába. Míg az egészet nem törlesztették, az építő cég fogja működtetni a létesítményt.

A munkálatokat tavaly augusztusban kezdték el. Mostanáig ásásokat végeztek, helyenként 6,5 méterig a föld alatt, kiöntötték az alapokat, 42 tartóoszlopot hoztak létre. Külön medencéket építettek ki a tűz esetén használatos vízmennyiség tárolására, s földalatti védőfalakat a környező épületek megóvásáért.

Komplexum

A napokban öntik le az első betonlapot, tudatta a Construcții Bihor Rt. munkatársa. Az alagsorból, földszintből, három emeletből és egy teraszból álló komplexum 457 parkolóhelyet biztosít majd, továbbá egy ezer négyzetméteres területet kibérelhető irodák számára. A föld szintjén 2800 négyzetméteresre tervezték a területét, a teljes beépített terület viszont 13 ezer négyzetméteres lesz. Az elkövetkezendőkben öt betonlapot kell kiöntsenek – egyet-egyet mindegyik szinthez – s ezeket egyenként legalább húsz napon át kell hagyni, hogy megkössenek. A parkoló megépítésének eredeti határideje augusztus 28-a volt, a meghosszabbítás után pedig december elsejére módosult.

Miután elkészül a komplexum, valószínűleg rendbe kell hozni majd a környező utcákat, melyeket most igencsak megterhel a nehézforgalom.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!