ERDON Helyi hírek

2013.02.25. 12:19

Ha nem segít a jog, jöhet a politika

Ha jogi úton nem sikerül tisztázni, akkor politikai síkra terelik a Sass Kálmán- és az Újvárossy Ernő ügyet, jelentette be tegnap Nagyváradon Tőkés László EP-képviselő.

Ha jogi úton nem sikerül tisztázni, akkor politikai síkra terelik a Sass Kálmán- és az Újvárossy Ernő ügyet, jelentette be tegnap Nagyváradon Tőkés László EP-képviselő.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjának eseményeiről számolt be hétfőn a nagyváradi sajtó munkatársainak Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Antal János az EP-képviselő külügyi tanácsosa. Antal János emlékeztetett arra, hogy a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott pénteki váradi megemlékezésen Tőkés László és Milan Zver EP-képviselők egy közös nyilatkozatban foglaltak állást a kommunista múlt hiteles feltárása, és az elkövetett bűnök jóvátétele érdekében. Az igazság feltárása és az emberiség elleni bűnök elkövetőinek felelősségre vonása elengedhetetlen feltétele annak, hogy a jövő az emberi méltóság és a társadalmi méltányosság alapjaira épüljön – szerepel a nyilatkozatban. Antal János az áldozatokra való emlékezés fontosságát hangsúlyozta, felhívva a figyelmet arra, hogy a temesvári népfelkelés első áldozata Újvárossy Ernő volt, akit 1989 szeptemberében, a városszéli erdőben találtak holtan. Megemlékezett Sass Kálmán érmihályfalvi református lelkipásztorról is, akit szintén gyanús körülmények között likvidáltak 1958-ban, úgy, hogy temetési helye mind a mai napig ismeretlen.

Kegyelet és per

Ezt követően Tőkés László a sajtó képviselőinek elmondta, hogy Újvárossy Ernő és Sass Kálmán ügye máig tisztázatlan, majd kijelentette: ha jogi úton nem sikerül tisztázni ezeket az ügyeket, akkor kénytelenek lesznek politikai síkra terelni a kérdést. Bejelentette, hogy 2014-ben, Sass Kálmán születésének 110. évfordulóján szeretnék felkutatni a hamvait, melyek valószínűleg a szamosújvári börtön udvarán vannak elásva, és a család kérésének megfelelő helyen újra eltemetnék a mártír lelkipásztor földi maradványait, akit a román állam a mai napig háborús bűnösként tart számon.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen konkrét módon kívánják politikai síkra terelni a mártírok ügyét, Tőkés László azt válaszolta, hogy mindeddig csak az elvi döntés született meg, az EP-képviselő bevallotta, hogy számukra is egy kísérlet lesz ez. Végezetül Tőkés László bejelentette, hogy pert indít a Dan Voiculescu tulajdonában lévő Antena 3 televíziócsatorna, és annak egyik alkalmazottja, Radu Tudor ellen, aki a magyarokat szamarakhoz hasonlította egy tévéműsorban.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!