ERDON Helyi hírek

2013.01.15. 12:23

Onkológia: átköltöztették a betegeket

Nagyvárad - Befejeződött a betegek átköltöztetése az új váradi onkológiai központba, viszont az új sugárterápiás műszereket még nem működtetik. Remélik, hogy pár hét alatt meglesznek az engedélyek.

Nagyvárad - Befejeződött a betegek átköltöztetése az új váradi onkológiai központba, viszont az új sugárterápiás műszereket még nem működtetik. Remélik, hogy pár hét alatt meglesznek az engedélyek.

 

Rögtön év elején kezdődött el az onkológiai osztály átköltöztetése a Gavril Curteanu Városi Kórház mellett épült új központba, s pár napja fejeződött be. A betegek korszerű, kétágyas szalonokba kerültek, itt működik a járóbeteg rendelő is, ahol a recepteket írják fel, s egy külön erre a célra alakult kórházi szalonban történik a betegek egynapos kezelése. Amint Ovidiu Laurean Pop kórházmenedzser elmondta, ez utóbbi újdonságnak számít, korábban nem volt külön erre kialakított hely.

Engedélyre várnak

Egyedül a sugárterápia zajlik még a régi helyen. Még mindig a kobaltterápiás készüléket használják, mivel a két korszerű sugárterápiás eszközt még nem helyezhetik működésbe. A lineáris gyorsító üzemeltetéséhez a kórházmenedzser szerint jövő hónap folyamán megkapják az utolsó szükséges engedélyt a Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Országos Bizottságtól (CNCAN), tehát februárban remélhetőleg már működni fog, a brahiterápiás készülék pedig valamivel későbben, ugyanis még folyamatban van a radioaktív anyagok beszerzésére szervezett közbeszerzési eljárás. Egyelőre tehát a betegeket a kórház mentőautóival szállítják a kobaltterápiára, ami a menedzser szerint elég költséges, de fel tudják vállalni.

Egy újdonságról is beszámolt: a központon belül hamarosan egy külön helyet létesítenek a citosztatikumok előállítására. Ezeket rendszerint por alakban kapják meg, s fontos, hogy steril körülmények között oldják fel.

Luxuskörülmények

A betegek étkeztetése szempontjából nincs nagy változás – továbbra is a volt elmegyógyintézet étkezdéjéből kapják az ennivalót. A menedzser azt tervezi, hogy javítsa az ellátás minőségét és ezzel egyidejűleg megtiltsa, hogy a látogatók kintről hozzanak be ennivalót. „Viszont az egészségbiztosító átlagban hét lejt fizet egy beteg napi ellátásáért, a betegeknek meg kell érteniük, hogy a kórház nem vendéglő” - tette hozzá, végül pedig újfent megköszönte mindazoknak a cégeknek és magánszemélyeknek a segítségét, akik támogatják a központot.

Néhány pácienssel is alkalmunk nyílt beszélni. Többen elmondták, hogy valóságos luxusnak érzik az itteni körülményeket és maximálisan elégedettek az ellátással. A régi osztály rozsdás vaságyaival, sokágyas, hideg kórtermeivel, ócska mosdóival, nedves falaival immár rossz emlék csupán.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!