ERDON Helyi hírek

2013.01.28. 13:25

Memorandum a miniszterelnökhöz

A püspökfürdői termál tó megmentésére vonatkozó javaslatokat magában foglaló memorandumot küld napokon belül a miniszterelnöki hivatalhoz Claudiu Pop, Bihar megye prefektusa.

A püspökfürdői termál tó megmentésére vonatkozó javaslatokat magában foglaló memorandumot küld napokon belül a miniszterelnöki hivatalhoz Claudiu Pop, Bihar megye prefektusa.

 

Mint arról annak idején beszámoltunk, a Bihar megyei prefektúra megbeszélésre hívta össze január 16-ra azokat az intézményeket, melyek érdemben hozzájárulhatnak a püspökfürdői termál tó megmentéséhez. Ezen az ülésen a felek megállapodtak abban, hogy mihamarabb javaslatcsomagot nyújtanak be a prefektúrához a termál tó megmentésére. A megszabott határidőre a püspökfürdői tó kezelője, a Körösvidéki Múzeum két javaslatot is benyújtott, ugyanakkor Marossy Anna biológus, természetvédő is beadott egy javaslatot. Marossy Anna elképzelése szerint drasztikusan korlátozni kellene a termál víz fogyasztást úgy, hogy a termálvizet csak gyógykezelésre lenne szabad felhasználni. A Körösvidéki Múzeum elképzeléseiről Radu Huza muzeográfus, a múzeum által kezelt természetvédelmi övezetekért felelős szakember számolt be szerkesztőségünknek, elmondva, hogy az egyik javaslat szerint üledékmentesíteni kell a tavat, és egy fúrást kell végezni, hogy megállapíthassák azt, hogy a fő forrásnak van-e elegendő hozama ahhoz, hogy táplálja a tavat. A második javaslat az előzőhöz hasonló, csak más műszaki feltételek mellett végeznék el az üledékmentesítést. Ez utóbbi esetben is meg kell vizsgálni, hogy a forrásnak van-e elegendő hozama, illetve meg kell állapítani azt, hogy mekkora termálvíz tartalék van a mészkő rétegben.

Radu Huza hozzátette, hogy minderről szakemberekkel kell egyeztetni, míg azonban nem érkeznek meg a szükséges engedélyek a román akadémiától és a minisztériumtól, addig konkrét lépéseket nem tudnak tenni. Arra a kérdésünkre, hogy mi történik abban az esetben, ha megállapítják, hogy nem elég a tartalék, Radu Huza azt válaszolta, hogy az Országos Ásványkincs Hatóság (ANRM) hatáskörébe tartozik az, hogy ellenőrizze a felszín alatt lévő termálvíz-kincset. Radu Huza elárulta, hogy már összeállították azoknak a szakembereknek a listáját, akikkel együtt kívánnak dolgozni.

Nem kielégítő

Claudiu Pop Bihar megye prefektusa lapunknak elmondta, hogy a begyűjtött javaslatok alapján összeállít egy memorandumot, melyet napokon belül elküld a miniszterelnöki hivatalnak. Hozzátette, hogy ő maga elégedetlen azzal a javaslatcsomaggal, amelyet a Körösvidéki Múzeum nyújtott be, mert nem ad kellő felvilágosítást arról, hogy mely megoldást kell választani, illetve Marossy Anna természetvédő javaslatát sem tartja megfelelőnek, hiszen, mint mondta, amennyiben elzárnák a termálvizes csapokat, akkor a püspökfürdői és félixfürdői üdülőtelep meghalna, ezt pedig senki sem akarhatja. Mindazonáltal a memorandumban az összes benyújtott javaslat szerepelni fog, szögezte le a prefektus.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!